Wafle z polewą czekoladową

Wafle z polewą czekoladową

Domowe wafle to jedna z najsmaczniejszych przekąsek, które uwielbiają szczególnie najmłodsi. Te proste w przygotowaniu wafle czekoladowe smakują naprawdę rewelacyjnie i sprawdzą się na każdą okazję. Przełożone masą wafle dodatkowo udekorowałam polewą czekoladową i kokosem. Pięknie się prezentują i są pyszne.  



Te pyszne wafle czekoladowa z polewą robi się ekspresowo. Przepis jest stary jak świat, a w wielu domach zapomniany. Warto więc sięgnąć pamięcią w dawne czasy, kiedy robiły je nasze mamy czy babcie i zaserwować je swoim domownikom. Zapraszam na przepis. 

DOMOWE WAFLE Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ – PRZEPIS

Składniki

  • 1 opakowanie wafli (5 sztuk)
  • 200 g masła
  • 320 g mleka w proszku
  • 120 g cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 140 ml mleka

Polewa:

  • 100 g czekolady
  • 60 ml śmietanki kremówki
  • kokos do dekoracji


Wykonanie

  • Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy masło oraz cukier oraz kakao. Całość razem podgrzewamy, mieszając do uzyskania jednolitej masy. Całość odstawiamy do przestygnięcia. 
  • Do letniej masy dodajemy mleko w proszku, łyżka po łyżce, cały czas miksując na niskich obrotach. 
  • Na papierze układamy andruta i wykładamy na niego 1/4 przygotowanej masy. Następnie kolejny andrut, masa itd. Gotowego andruta owijamy w papier, przykrywamy czymś ciężkim i odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce.  
  • Po upływie kilku godzin przygotowujemy polewę. Śmietankę kremówkę łączymy z czekoladą w kąpieli wodnej. Gotową polewę wykładamy andruta i posypujemy kokosem.


Wafle z polewą czekoladową i mlekiem w proszku
Wafle z polewą czekoladową przepis
domowe wafle z polewą czekoladową
domowe wafle z polewą czekoladową przepis


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

dziewiętnaście − siedem =