Łabędzi puch to niezwykle aksamitne ciasto, które wręcz rozpływa się w ustach. Składa się z jasnego biszkoptu przełożonego pysznym kremem i dżemem porzeczkowym. Wierzch ciasta zdobią wiórki kokosowe.
Ciasto łabędzi puch jest bardzo delikatne w smaku, leciutkie i mocno kokosowe. Idealnie sprawdzi się na święta, rodzinne spotkania, urodziny czy po prostu do popołudniowej kawy kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego.
Przepis na ciasto łabędzi puch nie jest skomplikowany, a ciasto wychodzi genialne. Nie dość, że bajecznie smakuje, to jeszcze pięknie prezentuje się na stole. Jeśli chcecie zaskoczyć swoich gości niezwykłym deserem, gwarantuję, że łabędzi puch będzie idealnym wyborem.
CIASTO ŁABĘDZI PUCH – PRZEPIS
SKŁADNIKI
Biszkopt:
- 5 jajek
- 100 g mąki tortowej
- 35 g mąki ziemniaczanej
- 150 g cukru
- szczypta soli
Krem:
- 750 ml mleka
- 100 g cukru
- 2 bułki kajzerki
- 100 g wiórków kokosowych
- 200 g masła
Poncz:
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny
Posypka kokosowa:
- 100 g wiórków kokosowych
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka masła
Dodatkowo:
- 1 słoik dżemu porzeczkowego
PRZYGOTOWANIE
Pieczemy biszkopt
- Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier łyżka po łyżce i dalej ubijamy aż masa będzie sztywna. Kolejno dodajemy po jednym żółtku, dalej ubijając. Na koniec dodajemy mąki i całość delikatnie mieszamy do połączenia przy użyciu drewnianej łyżki.
- Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i pieczemy w temperaturze 180 C przez ok. 30-35 min (grzanie góra-dół).
- Po upieczeniu biszkopt studzimy i przekrawamy na dwie części.
Przygotowujemy krem
- Bułki kajzerki rwiemy na mniejsze kawałki i przekładamy do miski. Zalewamy 500 ml mleka oraz dodajemy 100 g wiórków kokosowych. Całość rozgniatamy widelcem, lub miksujemy blenderem.
- Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Następnie dodajemy masę z bułek i gotujemy całość na niewielkim ogniu przez ok. 6-8 minut aż masa zgęstnieje. Odstawiamy do przestygnięcia.
- Masło w temperaturze pokojowej miksujemy na puch i partiami dodajemy masę kokosowo-bułkową.
Czas na poncz
- Wszystkie składniki na poncz łączymy ze sobą i odstawiamy do wystudzenia.
Robimy posypkę
- Na rozgrzanej patelni roztapiamy masło, dodajemy cukier i czekamy aż się trochę rozpuści. Następnie dodajemy wiórki kokosowe i całość lekko mieszamy do połączenia. Pozostawiamy posypkę do ostudzenia.
Składamy ciasto w całość
- Jeden blat biszkoptu nasączamy ponczem, a następnie smarujemy dżemem porzeczkowym. Na dżem wykładamy 2/3 kremu i całość przykrywamy drugim blatem ciasta, który również nasączamy ponczem.
- Wykładamy pozostałą część kremu. Wierzch ciasta oprószamy posypką kokosową.
- Ciasto wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny do schłodzenia.
Przygotowałam dla Was również filmik w którym dokładnie pokazuje jak krok po kroku przygotować ciasto łabędzi puch.