Sałatka Tatarska

Sałatka Tatarska

Sałatka tatarska została przygotowana w naszym domu całkiem przypadkiem. Pierwotnie miał to być sos tatarski. Jednak mąż wpadł na pomysł, by dodać do sosu pokrojone jajka oraz groszek konserwowy i tak z sosu zrobiła się sałatka. Powiem Wam, że wyszła naprawdę bardzo smaczna. 



Taka sałatka tatarska będzie idealną alternatywą dla jajek w sosie tatarskim i świetnym pomysłem na świąteczną sałatkę, szczególnie na Wielkanoc. Sałatka tatarska jest bardzo łatwa w przygotowaniu i świetnie smakuje. Jestem pewna, że zachwyci podniebienia Waszych gości. Zapraszam na przepis!

SAŁATKA TATARSKA – PRZEPIS


Liczba porcji: 4+ | Czas przygotowania: 20 minut | Poziom trudności: Łatwy

Składniki

  • 4 jajka
  • 5 ogórków konserwowych
  • 6-7 pieczarek marynowanych
  • 1 cebula czerwona
  • 1/2 puszki groszku konserwowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 3 łyżki majonezu
  • 4 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki tartego chrzanu
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól
  • pieprz


Wykonanie

  • Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Obieramy ze skorupki i kroimy w kosteczkę.
  • Ogórki konserwowe, cebulę oraz marynowane pieczarki również kroimy w kostkę.
  • Groszek odsączamy z zalewy.
  • Majonez mieszamy ze śmietaną, sokiem z cytryny, tartym chrzanem, musztardą, oraz cukrem.
  • Wszystkie składniki umieszczamy w misce, dodajemy przygotowany sos. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy.


Sałatka Tatarska przepis
Sałatka Tatarska przepis


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *