Prosty w przygotowaniu, lekki i puszysty sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Nie wymaga pieczenia, jest niesamowicie delikatny, orzeźwiający i idealny na letni deser.
Sernik na zimno z truskawkami przygotowałam na biszkoptowym spodzie. Można również wykorzystać herbatniki lub upiec tradycyjny biszkopt, jednak pieczenie biszkopta nieco wydłuży czas przygotowania sernika i nie będzie już on całkiem bez pieczenia. Moim zdaniem sernik na biszkoptach smakuje świetnie, okrągłe ciasteczka biszkoptowe idealnie pasują do lekkiej masy serowej i galaretki z truskawkami.
Ten sernik na zimno z truskawkami gości w naszym domu bardzo często, szczególnie w sezonie letnim. Fajnie orzeźwia, super smakuje i pięknie prezentuje się na stole. Zapraszam do zapoznania się z przepisem, jestem pewna, że i Wam posmakuje.
SERNIK NA ZIMNO Z GALARETKĄ I TRUSKAWKAMI – PRZEPIS
Składniki
- 800 g twarogu sernikowego z wiaderka
- 1 galaretka cytrynowa + 250 ml gorącej wody
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
- 1 galaretka truskawkowa + 400 ml gorącej wody
- 500 g truskawek
- ok. 100 g okrągłych biszkoptów
Wykonanie
- Tortownicę o średnicy 24-26 cm wyścielić papierem do pieczenia, na spodzie ułożyć biszkopty.
- Galaretkę cytrynową + 2 łyżki żelatyny rozpuścić w 250 ml gorącej wody, mieszać do momentu, aż galaretka całkowicie rozpuści się w wodzie. Odstawić do przestygnięcia.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem na puszystą masę.
- Do miski przełożyć twaróg. Miksując na małych obrotach wlewać przestygniętą galaretkę cytrynową. Dodać ubitą śmietankę i wymieszać za pomocą rózgi kuchennej.
- Połowę masy serowej przełożyć do tortownicy, wokół rantów ułożyć truskawki, zalać pozostałą masą serową i wyrównać. Wstawić do lodówki do stężenia.
- Galaretkę truskawkową rozpuścić w 400 ml gorącej wody, odstawić do przestygnięcia.
- Truskawki pokroić na mniejsze kawałki, wyłożyć na sernik i zalać galaretką truskawkową. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.