Ciasto Laluś to bardzo delikatny i lekki deser, który z pewnością posmakuje każdemu miłośnikowi domowych wypieków.
Należy ono do słodko-kwaśnych ciast, gdzie słodki krem przełamany jest kwaśny konfiturą z czarnej porzeczki.
Ciasto Laluś jest naprawdę przepyszne! Można je przygotować dzień wcześniej, aby smaki się nieco przegryzły. Jeśli lubicie słodsze wypieki, konfiturę z czarnej porzeczki możecie zastąpić innym ulubionym smakiem w nieco słodszej wersji. W naszym domu lubimy to ciasto właśnie z dżemem porzeczkowym.
Ciasto Lauś jest bardzo łatwe w przygotowaniu, ponieważ wystarczy upiec tradycyjny biszkopt, podzielić go na dwie części, posmarować dżemem i masą. Nic prostrzego prawda? Ale za to smak jest obłędny! Koniecznie musicie wypróbować ten przepis!
PRZEPIS NA CIASTO LALUŚ
Składniki
- 6 jaj
- 1 szklanka mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 1000 ml śmietany kremówki
- 500 g serka mascarpone
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 2 słoiki konfitury z czarnej porzeczki
- kakao
Przygotowanie
- Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier, ciągle ubijamy do uzyskania szklistej masy.
- W kolejnym kroku dodajemy żółtka a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy.
- Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (24×35)
- Pieczemy w 170 stopniach grzanie góra-dół przez 30-40 minut do tak zwanego suchego patyczka.
- Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Dzielimy na dwie części.
- Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier.
- Kiedy cukier dokładnie się połączy z masą, dodajemy łyżka po łyżce serek mascarpone, nadal miksując do połączenia składników.
- Placek smarujemy konfiturą porzeczkową, na nią wykładamy 1/2 masy. Przykrywamy drugim plackiem.
- Drugi placek również smarujemy konfiturą porzeczkową i wykładamy resztę masy.
- Wierzch ciasta posypujemy kakaem.
Dzięki za przepis 😀
I już wiem co będę piekła 😀
Mam nadzieję, że posmakuje 🙂 Miłego pieczenia!
Wszystko ladnie opisane ale nie ma nic napisane ile np cukru do bialka..
Monia w składnikach jest napisane: 3/4 szklanki cukru, może przeoczyłaś 🙂
Szykuję się do Lalusia ale zastanawiam się do czego jest ten cukier puder ….do ciasta….czy do masy…..wolę się upewnić, pozdrawiam
Cukier puder dodajemy do śmietany kremówki podczas ubijania 🙂