Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe


Sezon jesienno-zimowy to idealna pora na ciasta z dodatkiem przypraw korzennych. Świetnym wyborem w tym sezonie będzie ciasto marchewkowe, które smakuje wyśmienicie.

To ciasto marchewkowe jest niezwykle puszyste i wilgotne. Jeśli posiadacie w domu kilka marchewek, ciasto marchewkowe będzie idealnym pomysłem na ich wykorzystanie.

Ciasto marchewkowe z tego przepisu samo w sobie smakuje świetnie. Przełożyłam je jednak dodatkowo masą na bazie serka mascarpone i masła, dzięki czemu jest jeszcze smaczniejsze. Samo ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu i przede wszystkim bardzo tanie. Wychodzi niezwykle wilgotne i puszyste i zachowuje swoją świeżość przez długi czas.

PRZEPIS NA CIASTO MARCHEWKOWE



Składniki

CIASTO

  • 250 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 300 g marchewki
  • 130 g jabłek
  • 180 ml oleju
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki soli

KREM

  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g masła
  • 150 g cukru pudru

Wykonanie

  • Mąkę przesiewamy do miski, następnie dodajemy do niej proszek do pieczenia, sodę oraz sól. Dorzucamy także cynamon, oraz imbir. Wszystko razem mieszamy drewnianą łyżką.
  • Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
  • Do miski z marchewką dodajemy jajka, wsypujemy cukier, wlewamy olej, oraz dodajemy jabłka.
  • Mokre składniki dokładnie mieszamy, a następnie wsypujemy do nich suche. Całość mieszamy drewnianą łyżką.
  • Ciasto wylewamy na blaszkę o wymiarach 24×36 cm, wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia.
  • Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy przez 35 minut, grzanie góra-dół.
  • Gotowe ciasto odstawiamy do przestygnięcia. Następnie przekrawamy na pół, tak by otrzymać dwa kawałki o wymiarach 18×24 cm.
  • Krem: serek mascarpone ubijamy mikserem, kiedy zacznie robić się puszysty, stopniowo dodajemy miękkie masło. W kolejnym kroku dodajemy cukier puder, całość ubijamy na puszysty krem.
  • Na kawałek przestygniętego ciasta marchewkowego wykładamy połowę przygotowanego kremu. Następnie przykrywamy drugim i wykładamy pozostałą część masy.
  • Na masie wykonujemy dekoracyjne fale przy pomocy widelca.
  • Ciasto wstawiamy do lodówki na godzinę by masa lekko stężała.


Ciasto marchewkowe przepis
przepis na ciasto marchewkowe
szybki przepis na ciasto marchewkowe
marchewkowe ciasto


Ciasto marchewkowe

W ostatnim czasie coraz bardziej popularne stają się wypieki z dodatkiem różnego rodzaju warzyw. Z pewnością próbowaliście ciasta szpinakowego, jeśli nie, przepis znajdziecie na blogu: ciasto leśny mech. Tym razem postanowiłam przygotować ciasto marchewkowe, które jest równie smaczne. Ze względu na to, że jest ono bardzo proste w przygotowaniu, zachęcam Was do przygotowania go w swoich domach.

Przepis na ciasto marchewkowe


Sam przepis na ciasto marchewkowe jest banalnie prosty. Można je wykonać bez użycia miksera. Wystarczy przygotować suche i mokre składniki, następnie je ze sobą połączyć i upiec. Kolejno przygotować masę, którą robi się równie łatwo i przełożyć nią ciasto. Nic trudnego prawda?



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *