Ciasto Leśny Mech



Leśny mech, to prościej mówiąc ciasto ze szpinakiem, z dodatkiem kremu śmietankowego i granata. Jest to bardzo smaczna i ciekawie wyglądająca propozycja na deser. Latem ciasto możemy przygotować z dodatkiem świeżych malin, truskawek, czy borówek.

Wypiek ten prawdopodobnie wywodzi się z Turcji, ale w naszym kraju stał się także bardzo popularny. Ciasto leśny mech smakuje wyśmienicie, jest wilgotne, puszyste, wręcz rozpływające się w ustach.

Ciasto leśny mech to idealna opcja na różnego rodzaju przyjęcia, święta i nie tylko. Z pewnością posmakuje każdemu miłośnikowi domowych wypieków.

Poniżej zaprezentuję Wam przepis na pyszne ciasto ze szpinakiem, które jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis.



PRZEPIS NA CIASTO LEŚNY MECH

Składniki

CIASTO

  • 450 g mrożonego szpinaku 
  • 2/3 szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

KREM 

  • 250 g serka mascarpone 
  • 200 ml śmietanki 30% z kartonika 
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego 
  • 1 śmietan-fix 

DODATKOWO

  • owoce do ozdoby 


Przygotowanie

  • Rozmrożony szpinak rozdrobnić blenderem na mus. 
  • Całe jajka ubić razem z cukrem pudrem na puszystą masę.
  • Ciągle ubijając wlewać cieniutkim strumieniem olej.
  • Dodać mus szpinakowy i zmiksować na małych obrotach miksera.
  • Przesianą mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesypać do masy  i zmiksować na małych obrotach, tylko do momentu połączenia się składników.
  • Masę wylać do formy 24x24cm wyłożonej papierem i piec przez 45 minut do suchego patyczka. 

KREM

  • Do misy miksera przełożyć schłodzony ser mascarpone, śmietankę, dodać cukier puder, cukier wanilinowy, śmietan-fix. Ubić na puszystą masę.


PRZEŁOŻENIE

  • Ciasto przekroić na 2 części. Dolną cześć pozostawić w blaszce.
  • Wyłożyć krem.
  • Z górnej części ciasta wybrać łyżeczką zielony środek i wyłożyć na krem. 
  • Udekorować dowolnymi owocami – u mnie granat. 


2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.