Ciasto pianka

Ciasto pianka

Ciasto pianka to bardzo lekki i delikatny deser przygotowany na bazie galaretki i herbatników. Puszysta pianka z galaretki powstała podczas jej długiego miksowania. Dzięki temu galaretka jest bardzo puszysta, delikatna, niczym chmurka. 



Przepis na ciasto pianka jest banalnie prosty i szybki. Można je przygotować w formie lub dowolnym naczyniu. Do przygotowania tego deseru można wybrać galaretki o dowolnych smakach i kolorach. Zapraszam do zapoznania się z przepisem!

CIASTO PIANKA – PRZEPIS

Składniki

  • 1 galaretka o smaku owoców leśnych
  • 1 galaretka pomarańczowa/cytrynowa
  • 350 ml gorącej wody do każdej z galaretek (łącznie 700 ml)
  • 12 herbatników maślanych


Wykonanie

  • Obie galaretki rozpuszczamy w 350 ml gorącej wody. Odstawiamy do przestygnięcia.
  • Na dno formy o wymiarach 22,5 x 22,5 cm wykładamy papier do pieczenia, a na nim układamy herbatniki.
  • Przestygniętą galaretkę o smaku owoców leśnych przelewamy do misy miksera i miksujemy na wysokich obrotach na pianę. Czas miksowania może trwać nawet do 20 minut, więc polecam uzbroić się w cierpliwość.
  • Ubitą pianę z galaretki przekładamy na herbatniki, wyrównując wierzch. Całość wstawiamy do lodówki na 10-15 minut do lekkiego stężenia.
  • Lekko tężejącą galaretkę pomarańczową/cytrynową wykładamy na ciasto. Całość wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.


Ciasto pianka
Ciasto piankowe
Ciasto piankowe


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3 / 5. Oddanych głosów: 4

Dodaj komentarz

siedem − 1 =