Ciasto pianka

Ciasto pianka

Ciasto pianka to bardzo lekki i delikatny deser przygotowany na bazie galaretki i herbatników. Puszysta pianka z galaretki powstała podczas jej długiego miksowania. Dzięki temu galaretka jest bardzo puszysta, delikatna, niczym chmurka. 



Przepis na ciasto pianka jest banalnie prosty i szybki. Można je przygotować w formie lub dowolnym naczyniu. Do przygotowania tego deseru można wybrać galaretki o dowolnych smakach i kolorach. Zapraszam do zapoznania się z przepisem!

CIASTO PIANKA – PRZEPIS

Składniki

  • 1 galaretka o smaku owoców leśnych
  • 1 galaretka pomarańczowa/cytrynowa
  • 350 ml gorącej wody do każdej z galaretek (łącznie 700 ml)
  • 12 herbatników maślanych


Wykonanie

  • Obie galaretki rozpuszczamy w 350 ml gorącej wody. Odstawiamy do przestygnięcia.
  • Na dno formy o wymiarach 22,5 x 22,5 cm wykładamy papier do pieczenia, a na nim układamy herbatniki.
  • Przestygniętą galaretkę o smaku owoców leśnych przelewamy do misy miksera i miksujemy na wysokich obrotach na pianę. Czas miksowania może trwać nawet do 20 minut, więc polecam uzbroić się w cierpliwość.
  • Ubitą pianę z galaretki przekładamy na herbatniki, wyrównując wierzch. Całość wstawiamy do lodówki na 10-15 minut do lekkiego stężenia.
  • Lekko tężejącą galaretkę pomarańczową/cytrynową wykładamy na ciasto. Całość wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.


Ciasto pianka
Ciasto piankowe
Ciasto piankowe


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

trzy × 3 =