Ciasto Michałek

Ciasto Michałek

Dziś mam dla Was kolejny przepis na pyszne, kremowe ciasto Michałek. Wspaniale smakuje, jest ze sporą ilością kremu z czekoladowymi cukierkami, które przyjemnie chrupią przy każdym kęsie. Elementem, który sprawia, że ciasto nie jest mdłe i zbyt słodkie jest dżem porzeczkowy.



Ciasto Michałek jest bardzo proste do przygotowania i sprawdzi się doskonale na każdą okazję. Będzie idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy czy herbaty, lub słodką przekąską w czasie spotkania z przyjaciółmi. Serdecznie polecam wypróbować.

CIASTO MICHAŁEK PRZEPIS

Składniki

Biszkopt

  • 5 jajek
  • 120 g mąki pszennej
  • 40 g kakao
  • 140 g cukru

Masa

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g cukierków Michałków + kilka dodatkowych sztuk do posypki
  • 3 łyżki likieru czekoladowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 śmietan-fix

Dodatkowo

  • 1/2 słoika dżemu porzeczkowego
  • 50 g czekolady gorzkiej


Przygotowanie

BISZKOPT:

  • Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, stopniowo dodawać cukier. Następnie zmniejszyć obroty miksera i do ubitej piany z cukrem dodawać żółtka, jedno po drugim.
  • Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę oraz kakao. Całość wymieszać za pomocą drewnianej łyżki.
  • Masę przełożyć na blaszkę (24×24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec przez 25 minut, grzanie góra-dół.
  • Po upieczeniu biszkopt pozostawić do przestygnięcia, a następnie podzielić na 2 blaty.

MASA:

  • Schłodzoną śmietankę kremówkę 30% wraz z mascarpone umieścić w misy miksera i ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać śmietan-fix.
  • 1/3 masy przełożyć do osobnego naczynia, dodać 1 łyżkę cukru pudru i wymieszać.
  • Do większej części masy dodać 250 g posiekanych cukierków Michałków oraz likier czekoladowy. Całość wymieszać do połączenia składników.
  • Na połowę biszkopta rozsmarować dżem porzeczkowy. Następnie wyłożyć masę z Michałkami i przykryć drugim blatem ciasta.
  • Następnie na biszkopcie rozprowadzić pozostałą masę śmietankową. Wierzch ciasta posypać posypką (posiekana gorzka czekolada + kilka cukierków Michałków).
  • Gotowe ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc do całkowitego stężenia.


ciasto michałek przepis
przepis na ciasto michałek


Zapraszam również do oglądnięcia filmu z przygotowań tego pysznego ciasta. Zobaczycie, że to nic to trudnego.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.3 / 5. Oddanych głosów: 11

Dodaj komentarz

17 − 11 =