Ciasto Sułtana

Ciasto Sułtana

Ciasto Sułtana to jeden z moich ulubionych wypieków. Jest bardzo delikatne w smaku, puszyste, wręcz rozpływa się w ustach. Przepis na ciasto jest bardzo prosty, dlatego gorąco zachęcam Was do przygotowania go w swoim domu.



Biszkopt kakaowy jest niesamowicie puszysty i szybki w przygotowaniu. Czas pieczenia to zaledwie 20 minut. Masa przygotowana na bazie śmietanki kremówki, mascarpone i galaretki jest bardzo delikatna i puszysta, niczym chmurka. Idealnie pasuje do kakaowego biszkopta. Do przygotowania ciasta wybrałam galaretkę truskawkową i agrestową. Możecie wybrać inne ulubione smaki, jednak wydaje mi się, że te pasują do siebie idealnie.

Ciasto sułtana to idealny wypiek na święta, a także każdą inną nadarzającą się okazję w ciągu roku. Sprawdzi się na domowe przyjęcia, rodzinne spotkania, a także idealnie osłodzi nam niedzielną kawę. Polecam każdemu ten przepis, bo ciasto jest naprawdę przepyszne.

PRZEPIS NA CIASTO SUŁTANA

Składniki

BISZKOPT

  • 5 jajek
  • 120 g mąki
  • 180 g cukru
  • 40 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

KREM

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 galaretka agrestowa
  • 240 ml gorącej wody

DODATKOWO

  • kakao


Wykonanie

  • Białka ubijamy na sztywną pianę. Ciągle ubijając, stopniowo wsypujemy cukier.
  • Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku i miksujemy do połączenia składników.
  • Do masy dodajemy wymieszany z mąką proszek do pieczenia oraz kakao. Całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
  • Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszkę wykładamy przygotowaną masę. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut do suchego patyczka.
  • Gotowy biszkopt odstawiamy do przestygnięcia. Następnie przecinamy na dwa blaty.
  • Do dwóch szklanek wlewamy po 120 ml gorącej wody. W jednej szklance rozpuszczamy galaretkę truskawkową w drugiej agrestową. Obie odstawiamy do przestygnięcia.
  • Śmietankę kremówkę ubijamy na puch. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo serek mascarpone. Tak przygotowaną masę dzielimy na dwie części.
  • Do jednej z nich dodajemy przestygniętą galaretkę truskawkową, miksujemy do połączenia składników. Do drugiej części masy dodajemy galaretkę agrestową, również miksujemy.
  • Na pierwszy blat ciasta wykładamy krem truskawkowy, rozprowadzając go dokładnie po całej powierzchni. Przykrywamy drugim blatem biszkopta. Na wierzch wykładamy masę agrestową, równomiernie ją rozprowadzając.
  • Wierzch ciasta posypujemy kakaem.
  • Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc.


Ciasto Sułtana przepis
przepis na ciasto Sułtana
przepis na ciasto Sułtana
przepis na ciasto Sułtana


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 2.2 / 5. Oddanych głosów: 5

Dodaj komentarz

6 − 1 =