Ciasto Sułtana

Ciasto Sułtana

Ciasto Sułtana to jeden z moich ulubionych wypieków. Jest bardzo delikatne w smaku, puszyste, wręcz rozpływa się w ustach. Przepis na ciasto jest bardzo prosty, dlatego gorąco zachęcam Was do przygotowania go w swoim domu.



Biszkopt kakaowy jest niesamowicie puszysty i szybki w przygotowaniu. Czas pieczenia to zaledwie 20 minut. Masa przygotowana na bazie śmietanki kremówki, mascarpone i galaretki jest bardzo delikatna i puszysta, niczym chmurka. Idealnie pasuje do kakaowego biszkopta. Do przygotowania ciasta wybrałam galaretkę truskawkową i agrestową. Możecie wybrać inne ulubione smaki, jednak wydaje mi się, że te pasują do siebie idealnie.

Ciasto sułtana to idealny wypiek na święta, a także każdą inną nadarzającą się okazję w ciągu roku. Sprawdzi się na domowe przyjęcia, rodzinne spotkania, a także idealnie osłodzi nam niedzielną kawę. Polecam każdemu ten przepis, bo ciasto jest naprawdę przepyszne.

PRZEPIS NA CIASTO SUŁTANA

Składniki

BISZKOPT

  • 5 jajek
  • 120 g mąki
  • 180 g cukru
  • 40 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

KREM

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 galaretka agrestowa
  • 240 ml gorącej wody

DODATKOWO

  • kakao


Wykonanie

  • Białka ubijamy na sztywną pianę. Ciągle ubijając, stopniowo wsypujemy cukier.
  • Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku i miksujemy do połączenia składników.
  • Do masy dodajemy wymieszany z mąką proszek do pieczenia oraz kakao. Całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
  • Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszkę wykładamy przygotowaną masę. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut do suchego patyczka.
  • Gotowy biszkopt odstawiamy do przestygnięcia. Następnie przecinamy na dwa blaty.
  • Do dwóch szklanek wlewamy po 120 ml gorącej wody. W jednej szklance rozpuszczamy galaretkę truskawkową w drugiej agrestową. Obie odstawiamy do przestygnięcia.
  • Śmietankę kremówkę ubijamy na puch. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo serek mascarpone. Tak przygotowaną masę dzielimy na dwie części.
  • Do jednej z nich dodajemy przestygniętą galaretkę truskawkową, miksujemy do połączenia składników. Do drugiej części masy dodajemy galaretkę agrestową, również miksujemy.
  • Na pierwszy blat ciasta wykładamy krem truskawkowy, rozprowadzając go dokładnie po całej powierzchni. Przykrywamy drugim blatem biszkopta. Na wierzch wykładamy masę agrestową, równomiernie ją rozprowadzając.
  • Wierzch ciasta posypujemy kakaem.
  • Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc.


Ciasto Sułtana przepis
przepis na ciasto Sułtana
przepis na ciasto Sułtana
przepis na ciasto Sułtana


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.