Ciasto Espresso

Ciasto Espresso

Ciasto Espresso to doskonała propozycja dla kawoszy, którzy w słodyczach szukają smaku i zapachu ulubionego napoju. Ciasto jest bardzo delikatne, aromatyczne i pięknie prezentuje się na stole. Ponadto ciasto nie jest trudne w przygotowaniu, więc każdy bez problemu poradzi sobie z jego wykonaniem.



Ciasto Espresso wyróżnia się interesującym smakiem i wyglądem. Delikatny, kakaowy biszkopt przełożony puszystym kremem śmietankowym, warstwą biszkoptów zanurzonych w espresso oraz warstwą kwaśnego dżemu dla przełamania słodyczy to kombinacja, która oczaruje każdego wielbiciela słodkości, a szczególnie miłośników mocnej kawy.

CIASTO ESPRESSO PRZEPIS

Składniki

Biszkopt

  • 120 g mąki pszennej
  • 5 jajek (rozmiar L)
  • 30 g kakao
  • 150 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa śmietankowa

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

Bita śmietana

  • 330 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 śmietan-fix

Dodatkowo

  • 1 duże opakowanie okrągłych biszkoptów
  • kilka łyżek dżemu porzeczkowego
  • 250 ml Espresso
  • kakao do posypania


Przygotowanie

Biszkopt

  • Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ciągle ubijając, stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie już szklista, zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku.
  • Mąkę połączyć z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesypać do masy jajecznej i całość wymieszać przy użyciu drewnianej łyżki.
  • Masę przełożyć na blaszkę o wymiarach 24×24 cm wyścieloną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 20 minut, do tzw suchego patyczka.
  • Po upieczeniu i przestudzeniu, biszkopt podzielić na 2 blaty.

Masa śmietankowa

  • W misce umieścić śmietankę, mascarpone i cukier puder. Całość wymieszać przy pomocy miksera do uzyskania gęstego kremu.
  • 1/2 masy śmietankowej wyłożyć na połowę biszkopta.
  • Biszkopty namoczyć w espresso i ułożyć na masie.
  • Wyłożyć pozostałą część masy śmietankowej i całość przykryć drugim blatem ciasta.

Bita śmietana

  • Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem.
  • Ciasto posmarować dżemem porzeczkowym, a na dżem wyłożyć bitą śmietanę.
  • Następnie wyłożyć kolejną warstwę biszkoptów zanurzonych w espresso.
  • Wierzch ciasta posypać kakao.
  • Tak przygotowane ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki do całkowitego stężenia.


ciasto kawowe
ciasto do kawy


Zapraszamy również do obejrzenia krótkiego filmiku z procesu przygotowywania tego pysznego ciasta. Mamy nadzieję, że wypróbujecie przepis przy najbliższej okazji.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

cztery × 5 =