Ogórki z Pieprzem



Ogórki z pieprzem

Przetworów na zimę, nigdy dość. Z racji tego, że jestem posiadaczką małej działki, na której co roku sieję swoje ogórki, w sezonie, mam ich naprawdę dużo. Dzięki temu mam możliwość przygotowania domowych przetworów z ogórków, które moi domownicy uwielbiają. Co roku staram się przygotować różnorodne słoiki z ogórkami, o różnych smakach. Tym razem padło na ogórki z pieprzem, które bardzo nam posmakowały.

Bardzo smaczne, lekko ostre ogórki z pieprzem to świetny pomysł na przetwory z ogórków. Do ich przygotowania najlepiej wybrać ogórki o średnich rozmiarach. Zazwyczaj przygotowuję je w mniejszych słoiczkach. 

Ogórki z pieprzem to idealny dodatek do obiadu, sałatek a także świetna przekąska na imprezę, czy spotkanie w gronie znajomych. Świetnie sprawdzają się jako przegryzka do napoi wysokoprocentowych. Moi znajomi je uwielbiają i zawsze pytają o ogórki z pieprzem. 

Poniżej zaprezentuję Wam przepis na pyszne ogórki z pieprzem, które są bardzo łatwe w przygotowaniu i mega smaczne. 

PRZEPIS NA OGÓRKI Z PIEPRZEM



Składniki

  • 3 kg ogórków
  • 3 łyżki soli
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki pieprzu
  • 600 g cukru
  • 1,5 szklanki octu
  • 8 łyżek oleju 
  • 1/2 szklanki wody

Wykonanie 

  • Ogórki dokładnie myjemy,  a następnie kroimy w wzdłuż w ćwiartki. Zasypujemy 3 łyżkami soli i odstawiamy na ok. 3 godziny, by puściły wodę. Po upływie czasu odsączamy ogórki z wody.
  • Obrany czosnek kroimy w paseczki, wrzucamy go do garnka z ogórkami, wraz z 3 łyżkami pieprzu oraz olejem.  
  • W oddzielnym garnku zagotowujemy ocet, wodę oraz cukier, czas od czasu mieszając, Gotujemy do momentu, aż cukier się dokładnie rozpuści. Przestygniętą zalewą zalewamy ogórki znajdujące się w garnku, całość odstawiamy na 12 godzin. 
  • Po upływie czasu przekładamy ogórki do słoików i zalewamy zalewą, a następnie zakręcamy. 
  • Na dnie garnka ułożyć ściereczkę, a na niej ułożyć słoiki z ogórkami, tak by się nie stykały. Następnie zalać wodą do 3/4 wysokości słoików. Garnek wstawić na gaz i od momentu zagotowania pasteryzować przez 10 minut. Po wyciągnięci odstawić do góry dnem i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. 




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

pięć + siedemnaście =