Ciasto z kiwi

Ciasto z kiwi i galaretką

Ciasto z kiwi to smaczny deser z nietypowym dodatkiem owocowym. Kiwi wnosi tutaj nie tylko ciekawy kolor ale także niespotykany smak. 



Wiele osób zastanawia się jak przygotować ten wypiek, a dokładniej co zrobić aby galaretka z kiwi nam zastygła. Pewnie wiele z Was robiąc różnego rodzaju desery z dodatkiem kiwi spotkała niemiła niespodzianka, że galaretka nie zastygła. Nie martwcie się, w tym wpisie podpowiem Wam co zrobić by galaretka z kiwi zastygła oraz zaprezentuję Wam super przepis na pyszne ciasto z kiwi.

Ciasto z kiwi to bardzo smaczny wypiek, który musicie wypróbować. Jest bardzo delikatne, lekkie, wręcz rozpływa się w ustach. Dodatkowo ciasto z kiwi jest bardzo łatwe w przygotowaniu, dlatego tym bardziej zachęcam Was do przygotowania go w swoim domu. 

PRZEPIS NA CIASTO Z KIWI

Składniki

BISZKOPT

  • 120 g cukru
  • 140 g mąki
  • 4 jajka
  • szczypta soli

MASA

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 1 galaretka przezroczysta
  • 250 ml gorącej wody

DODATKOWO

  • 1 galaretka agrestowa
  • 500 ml wody
  • 2 kiwi


Wykonanie

  • Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier, ubijamy do uzyskania szklistej masy. Następnie stopniowo dodajemy żółtka, ubijamy do połączenia składników. Do ubitej masy wsypujemy przesianą mąkę, delikatnie mieszamy przy użyciu drewnianej łyżki. Gotową masę przekładamy na blaszkę 24×24 cm wyścieloną papierem do pieczenia. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut, grzanie góra-dół.
  • Galaretkę przezroczystą rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody. Odstawiamy do przestygnięcia.
  • Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania wlewamy przestygniętą galaretkę przezroczystą. Gotową masę wykładamy na biszkopt. Całość wstawiamy do lodówki na godzinę.
  • Galaretkę agrestową rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody. Odstawiamy do lekkiego stężenia.
  • Kiwi obieramy i kroimy w plastry. Następnie sparzamy, gdyż galaretka nam nie zastygnie, jeśli tego nie zrobimy. Kiwi zawiera enzymy proteolityczne, co powoduje, że galaretka nie tężeje. Dlatego też owoce kiwi należy wcześniej sparzyć, dzięki czemu galaretka zastygnie.
  • Sparzone plastry kiwi wykładamy na ciasto. Całość zalewamy lekko tężejącą galaretką agrestową. Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc.


Jak sparzyć kiwi?

Do garnka wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Kiwi obieramy i kroimy w plastry. Do gotującej się wody wrzucamy plastry kiwi i odczekujemy ok. 30 sekund. Po upływie czasu wyjmujemy i odstawiamy do przestygnięcia.

Ciasto z kiwi i galaretką przepis
Przepis na ciasto z kiwi


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

1 × dwa =