Ciasto z truskawkami i nutellą

Ciasto z truskawkami i nutellą

Ciasto z truskawkami i nutellą to niesamowicie smaczny wypiek, który zachwyci zarówno dzieci, jak i osoby dorosłe. W ostatnim czasie pomyślałam, by połączyć truskawki w galaretce z wkładką z nutelli i tak właśnie powstało ciasto z truskawkami i nutellą. Tego przepisu nie znajdziecie nigdzie, gdyż to moja inwencja twórcza. Puszysty biszkopt w połączeniu z delikatną masą śmietankową, truskawkami w galaretce i wkładką z nutelli smakuje naprawdę rewelacyjnie. Ciasto wyszło przepyszne!



Moje ciasto z truskawkami i nutellą wyszło dość wysokie. Przygotowałam je w formie 24×24 cm o wysokich rantach, ponieważ w tradycyjnej blaszce o tych wymiarach by się nie zmieściło. Dzięki swojej wysokości, ciasto wygląda niczym tort i śmiało możecie je przygotować w okrągłej formie na urodziny na kogoś bliskiego.

Przepis na ciasto z truskawkami i nutellą jest bardzo prosty a ciasto delikatne, lekkie, wręcz rozpływa się w ustach. Jestem pewna, że zachwyci Was swoim smakiem i prostotą wykonania. Smacznego!

CIASTO Z TRUSKAWKAMI I NUTELLĄ – PRZEPIS

Biszkopt

  • 5 jajek
  • 140 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju

Nutella

  • 300 g nutelli
  • 100 g orzeszków ziemnych
  • 50 g płatków kukurydzianych

Masa śmietankowa

  • 660 ml śmietanki kremówki
  • 60 g cukru pudru
  • 80 ml wody
  • 4 łyżeczki żelatyny

Galaretka

  • 750 ml wody
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 500 g truskawek

Uwaga! Ciasto wychodzi dość wysokie, więc należy je przygotować w formie 24×24 cm o wysokich rantach. Można również je przygotować w większej blaszce, będzie po prostu niższe.



Wykonanie

Biszkopt

  • Białka jajek (temperatura pokojowa) oddzielamy od żółtek. Białka przelewamy do misy miksera, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na puszystą pianę. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier, miksujemy do uzyskania puszystej i szklistej masy. Kolejno zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka, jedno po drugim. Miksujemy do połączenia, pod koniec dodajemy łyżkę oleju.
  • Mąkę pszenną przesiewamy z mąką ziemniaczaną, dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do formy 24×24 cm, wyścielonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut, do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do przestygnięcia, a następnie dzielimy na dwa blaty.

Nutella

  • Nutellę przekładamy do miski i podgrzewamy w mikrofali lub kąpieli wodnej. Orzeszki ziemne siekamy, płatki kukurydziane kruszymy. Oba składniki dodajemy do nutelli i mieszamy. Całość przekładamy na biszkopta i rozprowadzamy po całej jego powierzchni.

Masa śmietankowa

  • Żelatynę zalewamy zimną wodą, odstawiamy do napęcznienia. Następnie delikatnie podgrzewamy, by stała się płynna, ale nie była gorąca, ja wkładam ją do mikrofali na 15 sekund.
  • Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie śmietankę energicznie mieszamy rózgą kuchenną i powoli cienką strużką wlewamy żelatynę, mieszamy do połączenia.
  • Gotową masę dzielimy na dwie części, połowę wykładamy na ciasto, następnie kładziemy drugi blat biszkopta i pozostałą masę. Ciasto wstawiamy do lodówki.

Galaretka

  • Galaretki rozpuszczamy w 750 ml gorącej wody, odstawiamy do lekkiego stężenia.
  • Truskawki kroimy na mniejsze kawałki, układamy na cieście i zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.


Ciasto z truskawkami i nutellą przepis
przepis na ciasto z truskawkami i nutellą
Ciasto z nutellą i truskawkami
Przepis na ciasto z nutellą i truskawkami


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.5 / 5. Oddanych głosów: 62

Dodaj komentarz

dwanaście + dwadzieścia =