
Fajny i nietrudny przepis na pyszne placki z truskawkami. Bardzo lubię je przygotowywać latem, kiedy truskawek mamy pod dostatkiem. Wówczas takie placuszki z truskawkami smakują najlepiej. Idealnie sprawdzą się na śniadanie, obiad, kolację czy składką przekąskę. Uwielbiają je szczególnie najmłodsi. Posypane cukrem pudrem smakują naprawdę świetnie!
Kiedy sezon na truskawki się skończy, można wykorzystać inne ulubione owoce, Ja przygotowałam takie placuszki z rabarbarem, można także przygotować je z borówkami czy malinami.
Zapraszam wszystkich miłośników domowych placuszków do zapoznania się z przepisem. Placki z truskawkami z pewnością Wam posmakują!
PRZEPIS NA PLACKI Z TRUSKAWKAMI
ROZCZYN
- 20 g świeżych drożdży
- 125 ml ciepłego mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
CIASTO
- 1 jajko
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 125 ml mleka
- szczypta soli
- kilka truskawek
DODATKOWO
- cukier puder
- olej do smażenia
Wykonanie
- Pokruszone drożdże przekładamy do ciepłego (niegorącego) mleka. Całość dokładnie mieszamy, by drożdże się rozpuściły. Odstawiamy w ciepłe miejsce, by drożdże zaczęły pracować, na około 15 minut.
- Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej sól, cukier i mieszamy. Wbijamy jajko, wlewamy mleko oraz rozczyn, mieszamy do połączenia składników. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsca na około godzinę.
- Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek i kroimy w plastry.
- Na rozgrzany na patelni olej wykładamy za pomocą łyżki porcję ciasta, formując placuszki. Następnie na wierzchu układamy plastry truskawek, delikatnie wciskając je w ciasto. Smażymy z obu stron na rumiano.
- Gotowe placki odkładamy na deskę wyścieloną ręcznikiem papierowym, by nieco odcisnąć je z nadmiaru tłuszczu.
- Placuszki podajemy posypane cukrem pudrem.


