Placki z truskawkami

Placki z truskawkami

Fajny i nietrudny przepis na pyszne placki z truskawkami. Bardzo lubię je przygotowywać latem, kiedy truskawek mamy pod dostatkiem. Wówczas takie placuszki z truskawkami smakują najlepiej. Idealnie sprawdzą się na śniadanie, obiad, kolację czy na przekąskę w ciągu dnia. Uwielbiają je szczególnie najmłodsi. Posypane cukrem pudrem smakują naprawdę świetnie!



Kiedy sezon na truskawki się skończy, można wykorzystać inne ulubione owoce, Ja przygotowałam takie placuszki z rabarbarem, można także przygotować je z borówkami czy malinami.

Zapraszam wszystkich miłośników domowych placuszków do zapoznania się z przepisem. Placki z truskawkami z pewnością Wam posmakują!

PRZEPIS NA PLACKI Z TRUSKAWKAMI

Składniki

ROZCZYN

  • 20 g świeżych drożdży
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej

CIASTO

  • 1 jajko
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 125 ml mleka
  • szczypta soli
  • kilka truskawek

DODATKOWO

  • cukier puder
  • olej do smażenia


Wykonanie

  • Wszystkie składniki na rozczyn łączymy ze sobą, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 5 minut.
  • Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej sól, cukier i mieszamy. Wbijamy jajko, wlewamy mleko oraz rozczyn, mieszamy do połączenia składników. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsca na około godzinę. 
  • Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek i kroimy w plastry. 
  • Na rozgrzany na patelni olej wykładamy za pomocą łyżki porcję ciasta, formując placuszki. Następnie na wierzchu układamy plastry truskawek, delikatnie wciskając je w ciasto. Smażymy z obu stron na rumiano. 
  • Gotowe placki odkładamy na deskę wyścieloną ręcznikiem papierowym, by nieco odcisnąć je z nadmiaru tłuszczu. 
  • Placuszki podajemy posypane cukrem pudrem.


Placuszki z truskawkami
Placuszki drożdżowe z truskawkami
Drożdżowe placki z truskawkami


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 10

Dodaj komentarz

1 × dwa =