Czekoladowa chmurka

Czekoladowa Chmurka

Lubicie wypieki z dodatkiem czekolady? Mam dla Was coś pysznego! Ciasto czekoladowa chmurka. Pyszny czekoladowy wypiek, który z pewnością zachwyci Wasze podniebienia. 



Ciasto czekoladowa chmurka to idealny deser dla wszystkich miłośników czekolady i nie tylko. Składa się z puszystego kakaowego biszkoptu, posmarowanego dżemem wiśniowym. Ja użyłam domowego dżemu z wiśni, który przygotowałam latem. Możecie również użyć dżemu ze sklepu. Następnie ciasto przełożone jest masą czekoladową, która smakuje naprawdę obłędnie, nie mogłam przestać jej kosztować 😀 Na masie znajdują się namoczone w mleku biszkopty, a te zaś przykryte są puszystą masą śmietankową. Całe ciasto udekorowałam kakaem. Możecie również użyć startej czekolady. 

Ciasto czekoladowa chmurka smakuje naprawdę wyśmienicie i pięknie prezentuje się na stole. Będzie idealnym wypiekiem na święta, czy inne nadarzające się okazje w ciągu roku. Jestem pewna, że ciasto czekoladowa chmurka posmakuje Wam i Waszym gościom, zapraszam na przepis. 

PRZEPIS NA CIASTO CZEKOLADOWA CHMURKA

Składniki

BISZKOPT

  • 3 jajka
  • 120 g cukru
  • 80 g mąki
  • 1,5 łyżki kakao
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

MASA CZEKOLADOWA

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 200 g czekolady deserowej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 60 ml wody

MASA ŚMIETANKOWA

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 60 ml wody

DODATKOWO

  • 1/2 słoika dżemu wiśniowego
  • 200 g biszkoptów
  • kakao
  • mleko do namoczenia biszkoptów


Wykonanie

BISZKOPT

  • Białka oddzielamy od żółtek. Następnie ubijamy je z dodatkiem soli na puszystą masę. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka.
  • Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodajemy mąkę z proszkiem oraz kakao. Całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
  • Gotową masę przekładamy na blaszkę 24×24 cm. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut, grzanie góra-dół.
  • Gotowy biszkopt odstawiamy do przestygnięcia.
  • Na przestygnięty biszkopt wykładamy dżem wiśniowy.

MASA CZEKOLADOWA

  • Żelatynę rozpuszczamy w 60 ml gorącej wody, odstawiamy do przestygnięcia.
  • Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  • Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru.
  • Pod koniec ubijania wlewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę, a następnie płynną żelatynę.
  • Gotową masę wykładamy na posmarowany dżemem biszkopt.
  • Biszkopty kolejno namaczamy w mleku, a następnie wykładamy na masę.

MASA ŚMIETANKOWA

  • Żelatynę rozpuszczamy w 60 ml gorącej wody, odstawiamy do przestygnięcia.
  • Śmietanę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru pudru na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy przestygniętą żelatynę.
  • Gotową masę śmietanową wykładamy na biszkopty.
  • Wierzch ciasta posypujemy kakaem. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.


Czekoladowa chmurka przepis
przepis na ciasto czekoladowa chmurka


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.