Pyszny Przepis na Domowe Kapuśniaczki



Domowe kapuśniaczki to pyszny dodatek do świątecznego barszczu, a także smaczna przekąska między posiłkami. Niezależnie od pory roku i okazji zawsze smakują obłędnie. Świetnie sprawdzą się na różnego rodzaju imprezach czy domówkach.

Składniki na ciasto:

– 650 g mąki
– 200 g masła
– 30 dag mąki
– 1 jajko
– 250 ml śmietany,
– szczypta soli

Składniki na farsz:

– 0,5 kg kapusty kiszonej,
– 250 g pieczarek,
– 100 g cebuli,
– 2 ząbki czosnku,
– sól, pieprz,

Przygotowanie farszu:

Kapustę odciskamy z nadmiaru soku i zalewamy gorącą wodą, gotujemy do miękkości. Grzyby dusimy z cebulą na maśle z czosnkiem. Następnie łączymy ugotowaną kapustę z uduszonymi grzybami i doprawiamy pieprzem i solą.



Wykonanie:

Do wyłożonej na stolnicy mąki dodajemy sól oraz posiekane masło, wszystko mieszamy. Następnie wlewamy połowę śmietany oraz jajko, dokładnie mieszając. W pozostałej części śmietany rozpuszczamy drożdże i dodajemy do połączonych wcześniej składników na stolnicy. Wszystko razem zagniatamy, aż do powstania jednolitego ciasta, po czym formujemy kulkę i odstawiamy do lodówki na około godzinę.

Po upływie czasu wyciągamy ciasto z lodówki, wycinamy krążki szklanką i wypełniamy je farszem, formujemy kuleczki. Układamy na blaszce, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy z pasztecików smarujemy jajkiem i posypujemy kminkiem. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni.



Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

dziewięć + 6 =