Placki z cukinii i marchewki



Placki z cukinii i marchewki

Domowe placki z cukinii i marchewki to idealna alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych, z których słynie polska kuchnia.

Jak zrobić placki z cukinii?

Placki z cukinii są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu i robi się je praktycznie tak samo, jak placki ziemniaczane. W tym przypadku zamiast ziemniaków używamy cukinię, którą należy wcześniej zasolić i odcisnąć z nadmiaru wody. Następnie zetrzeć na tarce łącznie z marchewką, dodać jajka, mąkę doprawić i smażyć. Proste prawda?

Placki z cukinii można jeść same, ponieważ bardzo dobrze smakują bez żadnych dodatków. Możemy także serwować je z ketchupem, śmietaną lub przygotować do nich domowy sos czosnkowy. To już zależy od tego, na co mamy ochotę.

Placki z cukinii i marchewki to idealny pomysł na smaczny i szybki obiad dla całej rodziny. Z pewnością posmakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Serdecznie polecam i zachęcam do wypróbowania przepisu.



PRZEPIS NA PLACKI Z CUKINII I MARCHEWKI

Składniki

  • 400 g cukini
  • 200 g marchewki
  • 1 cebula
  • 2 jajka rozmiar M
  • 3 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • pęczek szczypiorku
  • szczypta chilli

Wykonanie

  • Cukinię umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Następnie zasolić i odstawić na 15 minut, by puściła wodę. Po czasie odcisnąć z nadmiaru soku.
  • Cebulę pokroić w kosteczkę.
  • Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Do miski z cukinią, cebulą i marchewką dodać jajka, mąkę, posiekany szczypiorek. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą chilli.
  • Patelnię z olejem rozgrzać, następnie nakładać łyżką niewielkie ilości masy. Smażyć z obydwu stron na złoty kolor.
  • Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  • Podawać z ketchupem lub śmietaną.




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 3

Dodaj komentarz

dwa × pięć =