Domowy Gulasz z Żołądków Drobiowych z Przepisu Mamy



Gulasz z żołądków drobiowych nie pojawia się w naszym codziennym menu zbyt często. Wiele z nas nie przepada za podrobami i wykorzystuje w swojej kuchni jedynie filety czy udka z kurczaka lub indyka. Czas na przygotowanie podrobów w najlepszym wydaniu i przekonanie się do nich, obalając mit, że są niesmaczne.

Poniżej znajdziecie przepis na gulasz z żołądków drobiowych w smacznym wydaniu. Z pewnością Wam posmakuje.

Gulasz z żołądków to jedna z najprostszych potraw, które możemy przygotować z tego rodzaju mięsa. Jest ona pyszna i sycąca, a dodatek sosu sprawia, że całość rozpływa się w ustach.

Składniki:

  • 500 g żołądków drobiowych,
  • 1 cebula,
  • 2 marchewki,
  • 0,75 l wody,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 liście laurowe,
  • natka pietruszki,
  • łyżka mąki pszennej,


Przygotowanie:

  • Żołądki dokładnie oczyszczamy i kroimy na małe kawałki.
  • Cebulę kroimy w drobną kostkę i umieszczamy w garnku z wodą z dodatkiem liści laurowych. Następnie wrzucamy pokrojone żołądki.
  • Dodajemy przyprawy i wszystko dusimy na ogniu, aż żołądki będą miękkie, ok. 1 h.
  • Gdy żołądki zmiękną, dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę. Dusimy przez 30 minut.
  • Mąkę mieszamy z odrobiną wody i zagęszczamy sos. Doprawiamy do smaku i dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
  • Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką lub innymi warzywami. W tym przypadku był to kalafior panierowany w bułce tartej.

Smacznego!



Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

dwadzieścia − 9 =