Gulasz z żołądków drobiowych nie pojawia się w naszym codziennym menu zbyt często. Wiele z nas nie przepada za podrobami i wykorzystuje w swojej kuchni jedynie filety czy udka z kurczaka lub indyka. Czas na przygotowanie podrobów w najlepszym wydaniu i przekonanie się do nich, obalając mit, że są niesmaczne.
Poniżej znajdziecie przepis na gulasz z żołądków drobiowych w smacznym wydaniu. Z pewnością Wam posmakuje.
Gulasz z żołądków to jedna z najprostszych potraw, które możemy przygotować z tego rodzaju mięsa. Jest ona pyszna i sycąca, a dodatek sosu sprawia, że całość rozpływa się w ustach.
Składniki:
- 500 g żołądków drobiowych,
- 1 cebula,
- 2 marchewki,
- 0,75 l wody,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 1 łyżeczka papryki słodkiej,
- sól,
- pieprz,
- 2 liście laurowe,
- natka pietruszki,
- łyżka mąki pszennej,
Przygotowanie:
- Żołądki dokładnie oczyszczamy i kroimy na małe kawałki.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę i umieszczamy w garnku z wodą z dodatkiem liści laurowych. Następnie wrzucamy pokrojone żołądki.
- Dodajemy przyprawy i wszystko dusimy na ogniu, aż żołądki będą miękkie, ok. 1 h.
- Gdy żołądki zmiękną, dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę. Dusimy przez 30 minut.
- Mąkę mieszamy z odrobiną wody i zagęszczamy sos. Doprawiamy do smaku i dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
- Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką lub innymi warzywami. W tym przypadku był to kalafior panierowany w bułce tartej.
Smacznego!