Kurczak to jedno z najczęściej wybieranych i najbardziej lubianych przez nas rodzajów mięsa.
Najbardziej popularnym daniem z fileta z kurczaka są oczywiście bitki w panierce, inaczej mówiąc schabowe w wersji drobiowej, ponieważ tradycyjne schabowe przygotowuje się z mięsa wieprzowego.
Niestety kurczak zbyt często podawany w tej samej postaci zwyczajnie nam się przejada. Kurczak w panierce smakuje naprawdę dobrze, ale jeśli będziemy go jeść tydzień w tydzień, to po prostu nam się przeje. Warto wówczas przygotować go w innej wersji, co urozmaici nasze codzienne menu.
Idealną alternatywą dla kotletów z kurczaka w panierce będzie filet z kurczaka w ziołach, smażony na patelni, z dodatkiem ulubionego sosiku. Ja wybrałam sos grzybowy, a mięso podałam z dodatkiem ziemniaków i tradycyjnej ćwikły.
Kotleciki są bardzo aromatyczne, mięciutkie i fajnie doprawione, z dodatkiem sosu pieczarkowego smakują naprawdę świetnie. Jeśli tradycyjne kotlety z kurczaka Wam się już przejadły lub macie ochotę wypróbować czegoś nowego, zapraszam do zapoznania się z przepisem. Danie to jest szybkie i bardzo łatwe.
PRZEPIS NA FILET Z KURCZAKA W ZIOŁACH
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- przyprawa do kurczaka
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
- łyżka oliwy
Przygotowanie
- Mięso opłukać w zimnej wodzie. Wysuszyć przy użyciu ręcznika papierowego. Podzielić na 4 części i delikatnie rozbić.
- Każdy kotlet oprószyć solą, pieprzem, ziołami prowasalskimi i przyprawą do kurczaka. Skropić oliwą i odstawić do lodówki na min. 1 godzinę.
- Patelnię teflonową spryskać olejem w sprayu i rozgrzać. Na nagrzaną patelnię wyłożyć mięso i smażyć na małej mocy palnika do zarumienienia.
- Mięso podawać z dodatkiem ulubionego sosu, z ziemniakami, kaszą czy ryżem i dodatkiem ulubionej surówki. U mnie była to akurat ćwikła.