
Filet z kurczaka z cheddarem i boczkiem to prawdziwa uczta dla miłośników sycących, domowych smaków! Filet z kurczaka podsmażony w marynacie z serka wiejskiego z dodatkiem przypraw, passaty, a na wierzch ciągnący się ser cheddar i chrupiący boczek. Całość dopełnia świeża natka pietruszki.
Danie smakuje naprawdę rewelacyjnie — idealne na sycący obiad lub kolację. Do tego dania idealnie pasują domowe chlebki naan. Można je serwować również z pieczywem, ziemniakami czy ryżem. Zapraszam na przepis!
FILET Z KURCZAKA Z CHEDDAREM I BOCZKIEM – PRZEPIS
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 100 g boczku w słupkach
- 1 cebula
- 400 g passaty
- 200 g serka wiejskiego
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka garam masala
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 200 g sera cheddar
- sól
- pieprz
- 2 gałązki natki pietruszki
Wykonanie
- Fileta z kurczaka pokroić w kostkę.
- Serek wiejski zblendować. Dodać do fileta z kurczaka. Następnie dodać 1 łyżeczkę curry, 1 łyżeczkę garam masala, szczyptę soli i pieprzu, wymieszać.
- Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, przełożyć kurczaka w marynacie i podsmażyć.
- Cebulę obrać i pokroić w piórka. Przełożyć na osobną patelnię z odrobiną tłuszczy i podsmażyć. Po czasie dodać passatę 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, zredukować. Całość zblendować na gładką masę i dodać kurczaka. Wymieszać i dusić przez kilka minut.
- Boczek podsmażyć na osobnej patelni.
- Pod koniec całość posypać serem cheddar i dusić pod przykryciem, do momentu, aż ser się roztopi.
- Gotowe danie udekorować podsmażonym boczkiem i świeżą pietruszką.



