Filet z kurczaka z cheddarem i boczkiem

Filet z kurczaka z cheddarem i boczkiem

Filet z kurczaka z cheddarem i boczkiem to prawdziwa uczta dla miłośników sycących, domowych smaków! Filet z kurczaka podsmażony w marynacie z serka wiejskiego z dodatkiem przypraw, passaty, a na wierzch ciągnący się ser cheddar i chrupiący boczek. Całość dopełnia świeża natka pietruszki.



Danie smakuje naprawdę rewelacyjnie — idealne na sycący obiad lub kolację. Do tego dania idealnie pasują domowe chlebki naan. Można je serwować również z pieczywem, ziemniakami czy ryżem. Zapraszam na przepis!

FILET Z KURCZAKA Z CHEDDAREM I BOCZKIEM – PRZEPIS

Składniki

  • 500 g fileta z kurczaka
  • 100 g boczku w słupkach
  • 1 cebula
  • 400 g passaty
  • 200 g serka wiejskiego
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 200 g sera cheddar
  • sól
  • pieprz
  • 2 gałązki natki pietruszki


Wykonanie

  1. Fileta z kurczaka pokroić w kostkę.

  2. Serek wiejski zblendować. Dodać do fileta z kurczaka. Następnie dodać 1 łyżeczkę curry, 1 łyżeczkę garam masala, szczyptę soli i pieprzu, wymieszać.

  3. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, przełożyć kurczaka w marynacie i podsmażyć.

  4. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Przełożyć na osobną patelnię z odrobiną tłuszczy i podsmażyć. Po czasie dodać passatę 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, zredukować. Całość zblendować na gładką masę i dodać kurczaka. Wymieszać i dusić przez kilka minut.

  5. Boczek podsmażyć na osobnej patelni.

  6. Pod koniec całość posypać serem cheddar i dusić pod przykryciem, do momentu, aż ser się roztopi.

  7. Gotowe danie udekorować podsmażonym boczkiem i świeżą pietruszką.


Filet z kurczaka z cheddarem i boczkiem
Filet z kurczaka z cheddarem i serkiem wiejskim
Przepis na filet z kurczaka z cheddarem i serkiem wiejskim
Filet z kurczaka z cheddarem i pietruszką


Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 678

Dodaj komentarz

2 × 3 =