Ciasto Truskawkowa Kostka



Ciasto truskawkowa kostka to bardzo lekki i smaczny deser z dodatkiem delikatnego biszkopta, puszystej masy śmietankowej i pysznego musu truskawkowego. Idealnie sprawdzi się jako smaczny i lekki deser, kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego.

Ciasto z musem truskawkowym to idealny dodatek do kawy, ponieważ można je przygotować w ekspresowym tempie. Wystarczy upiec tradycyjny biszkopt, przygotować masę śmietankową na bazie śmietanki 30% oraz mus truskawkowy. Mus możecie wykonać z dodatkiem różnego rodzaju owoców, ja wybrałam truskawki, jednak czasem zastępuje je malinami lub wiśniami. Adekwatnie do owoców wybieram smak galaretki.

Zapraszam serdecznie do wypróbowania mojego przepisu na pyszne ciasto truskawkowa kostka, które jest lekkie, delikatne i bardzo smaczne.

PRZEPIS NA CIASTKO TRUSKAWKOWA KOSTKA



Składniki

BISZKOPT

  • 4 jajka
  • 120 g cukru
  • 140 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

KREM

  • 1 galaretka krystaliczna (przezroczysta)
  • 500 g śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru

MUS TRUSKAWKOWY

  • 2 galaretki truskawkowe
  • 600 g truskawek

Przygotowanie

BISZKOPT

  • Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Ubijać do momentu uzyskania gęstej i lśniącej masy.
  • Następnie powoli dodawać żółtka, ciągle ubijać do uzyskania kremowej masy.
  • Do masy jajecznej dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać.


MASA

  • Ciasto wyłożyć na blachę (25×36) wyścieloną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez 40 minut, grzanie góra-dół.
  • Galaretkę krystaliczną rozpuścić w 200 ml wody.
  • Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Następnie powoli wlewać do niej lekko tężejącą galaretkę, miksować do połączenia składników.
  • Gotową masę wyłożyć na przestygnięty biszkopt. Wstawić do lodówki, aby masa stężała.

MUS TRUSKAWKOWY

  • Galaretki truskawkowe rozpuścić w 500 ml wody. Odstawić do ostygnięcia
  • Truskawki zblendować na mus, dodać do galaretki i dokładnie wymieszać.
  • Powstały mus wylać na stężała masę śmietankową i wstawić do lodówki do stężenia.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *