Frytki z selera to smaczna i dużo zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych frytek z ziemniaków. Seler po upieczeniu zyskuje ciekawy aromat i chrupiącą skórkę. Frytki z selera świetnie smakują z dodatkiem ketchupu czy też sosu czosnkowego.
Domowe frytki z selera można przygotować w bardzo łatwy sposób. Obtoczone w przyprawach smakują naprawdę świetnie. Stanowią smaczną i przede wszystkim zdrową przekąskę do filmu, czy na kolację. Poniżej opisałam Wam jak je przygotować. Zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA FRYTKI Z SELERA
Składniki
- 5 łodyg selera naciowego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1/3 łyżeczki curry
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Oliwę mieszamy z przyprawami.
- Selera kroimy w kawałki na kształt frytek.
- Do miseczki przekładamy marynatę, do której wrzucamy nasze frytki z selera. Całość mieszamy tak, by frytki obtoczyły się w przyprawach.
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, a na nim układamy frytki. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 25-30 minut.