Migdałek – Najlepszy Przepis na Ciasto z Paznokciami



Migdałek, czyli inaczej ciasto z paznokciami to bardzo popularny wypiek. Warstwowe ciasto z krówkowym kremem, posypane migdałami, nie tylko świetnie smakuje, ale także prezentuje się bardzo ciekawie.

Ciasto z paznokciami to idealny wybór na domową imprezę, ważną uroczystość, a także święta. Możemy także pokusić się o jego przygotowanie, w zwykły dzień, jako dodatek do kawy.

Wbrew pozorom ciasto wydaje się trudne i pracochłonne, ale wcale tak nie jest. Sprawdźcie sami.

Przepis na Ciasto z Paznokciami

Składniki na blachę (20×36):

  • 400 g mąki
  • 250 g margaryny
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • łyżeczka proszku do pieczenia


Masa:

  • puszka masy krówkowej
  • 300 g masła
  • 20 ml spirytusu

Piana:

  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 białka

Dodatkowo:

  • 60 g migdałów

Przygotowanie:

  • Mąkę siekamy z margaryną, dodajemy żółtka, proszek do pieczenia i śmietanę. Całość wyrabiamy na ciasto. Dzielimy na 3 części.


  • Białka ubijamy z cukrem.
  • Ciasto wykładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Przykrywamy ubitą pianą i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 15 minut.
  • W taki sam sposób postępujemy z każdym plackiem – 3 razy.
  • Masło ucieramy, następnie stopniowo dodajemy masę krówkową a na samym końcu spirytus.

Przekładamy na przemian:

  • placek
  • masa
  • placek
  • masa
  • placek
  • masa
  • migdały


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3 / 5. Oddanych głosów: 2

Dodaj komentarz

5 + 20 =