Frytki z młodych ziemniaków to bardzo smaczna przekąska, idealna na każdą okazję. Frytki z piekarnika nie są tłuste i ociekające olejem. Są dużo lżejsze od frytek w tradycyjnej wersji, czyli tych smażonych na głębokim tłuszczu. Frytki z młodych ziemniaków z dodatkiem przypraw smakują naprawdę rewelacyjnie. Odpowiedni sposób pieczenia sprawia, że nie są przesuszone. Z wierzchu są chrupiące, a wewnątrz delikatne i rozpływające się w ustach.
Domowe frytki smakują dużo lepiej niż te zakupione w popularnych lokalach z fast-foodami. Do przygotowania frytek potrzebujemy młodych ziemniaków i kilku przypraw, jestem pewna, że wszystkie te składniki posiadacie w swojej kuchni.
Przygotowanie frytek z młodych ziemniaków jest banalnie proste, a sam ich smak jest nie do opisania. Idealnie sprawdzą się na różnego rodzaju domowe imprezy, spotkania ze znajomymi. Frytki z młodych ziemniaków będą także świetną przekąską na wieczór do dobrego filmu, czy ulubionego serialu. Nie musicie się wówczas martwić, że zjadacie tony kalorii, które zawierają w sobie tradycyjne frytki smażone na głębokim tłuszczu.
Frytki z młodych ziemniaków zazwyczaj podaję posypane świeżym szczypiorkiem. Zapach pieczonych frytek idealnie komponuje się z zapachem szczypiorku, a sam szczypiorek nadaje im fajnego posmaku i świeżości.
PRZEPIS NA FRYTKI Z MŁODYCH ZIEMNIAKÓW
Składniki
- 1 kg młodych ziemniaków
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki oregano
- 3 łyżki mleka
Wykonanie
- Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w słupki, jak na frytki. Następne płuczemy z nadmiaru skrobi. Przekładamy do rondelka zalewamy zimną wodą, dodajemy odrobinę soli i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez 5 minut.
- W międzyczasie mieszamy ze sobą przyprawy, olej i mleko.
- Lekko podgotowane ziemniaki odcedzamy, dodajemy do nich przygotowaną marynatę. Całość dokładnie mieszamy.
- Frytki umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, grzanie góra-dół, pieczemy przez ok. 25 minut. Po upływie czasu wyjmujemy frytki, by delikatnie je przemieszać i pieczemy z funkcją termoobiegu do odpowiedniego zarumienienia, wedle uznania.
- Gotowe frytki posypujemy posiekanym szczypiorkiem.