Pałki z Kurczaka Pieczone na Młodej Kapuście



Pałki z kurczaka pieczone na młodej kapuście to idealny pomysł na domowy obiad. Danie to przygotowuję szczególnie w sezonie kapuścianym, kiedy młoda kapusta jest ogólnodostępna i można ją zakupić w osiedlowym warzywniaku. Sezon na młodą kapustę w pełni, dlatego też warto skorzystać i przygotować na obiad pałki z kurczaka pieczone na młodej kapuście.

Przepis na kurczaka zapiekanego na młodej kapuście jest sprawdzony i bardzo smaczny. W naszym domu danie to gości bardzo często, ponieważ wszyscy je uwielbiamy, szczególnie mąż, który po wejściu do domu i poczuciu zapachu zapiekanej kapusty cieszy się jak dziecko.

Pałki z kurczaka pieczone na młodej kapuście można zaliczyć do kategorii dania jednogarnkowe, ponieważ do przygotowania tego posiłku wystarczy nam jedynie naczynie żaroodporne, w którym będziemy je zapiekać. Po przygotowaniu składników obiad robi się praktycznie sam. Wystarczy wstawić go do piekarnika i cierpliwie czekać aż się zapiecze. Zapach, który wydobywa się z piekarnika jest obłędny! Kurczak jest mięciutki, soczysty a kapusta aromatyczna i wyrazista.

Jeśli macie ochotę na przygotowanie czegoś nowego na obiad, pałki z kurczaka pieczone na kapuście będą idealnym wyborem. Jestem pewna, że Wasi domownicy będą zachwyceni z takiego obiadu! Smacznego!

PRZEPIS NA PAŁKI Z KURCZAKA PIECZONE NA MŁODEJ KAPUŚCIE

Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pałki z kurczaka pieczone na kapuście. Szybkie i smaczne danie jednogarnkowe, które zachwyci każdego!



Składniki

  • 5 pałek z kurczaka
  • przyprawy: papryka słodka, przyprawa do kurczaka, sól, pieprz
  • 1/2 główki młodej kapusty ok. 500 g 
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 100 ml wody
  • 100 ml śmietany 18% lub 30%
  • 2-3 łyżki ketchupu
  • 1/2 łyżeczki cukru, 
  • szczypta chilli
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka oleju

Wykonanie

  • Pałki z kurczaka umyć, oczyścić i obrać ze skóry. Jeśli lubicie ze skórką, można ją zostawić. Następnie zamarynować w przyprawach. 
  • Kapustę umyć, osuszyć i drobno poszatkować. 
  • Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 
  • Cebulę obrać i pokroić w półkrążki. 
  • Kapustę, marchewkę i cebulę wymieszać i wyłożyć do naczynia żaroodpornego nasmarowanego łyżką oleju. 
  • Do ciepłej wody dodać śmietanę, ketchup, cukier, sól, pieprz, paprykę słodką, oraz szczyptę chilli. Całość wymieszać i zalać powstałą zalewą kapustę. Na wierzchu ułożyć zamarynowane pałki z kurczaka.
  • Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec pod przykryciem przez ok. 60 minut (grzanie góra-dół). Następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze przez 10-15 minut.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *