Gołąbki z mięsem i pieczarkami



Gołąbki z mięsem i pieczarkami to wersja gołąbków, która gości w naszym domu najczęściej. Do tego domowy sos kurkowy. Mmm.. pycha! Chociaż gołąbki należą do dosyć czasochłonnych dań, czas od czasu staram się je przygotowywać w swoim domu, ponieważ wszyscy bardzo je lubimy.

Zazwyczaj podczas przygotowywania gołąbków robię podwójną porcję, by mieć obiad na kilka dni. Przechowywane w lodówce zachowują swoją świeżość przez długi czas, a po odgrzaniu są równie smaczne.

Domowe gołąbki to także jedno z dań wigilijnych. Wówczas podczas ich przygotowania należy pominąć mięso i zastąpić je grzybami. W święta przygotowuję taką wersję, jednak w ciągu roku zazwyczaj stawiam na wersję z mięsem i pieczarkami.

Poniżej zaprezentuję Wam przepis na pyszne i domowe gołąbki z mięsem i pieczarkami. Sam zapach wydobywający się z piekarnika podczas zapiekania jest niego opisania, a o smaku już nie wspomnę. Zapraszam na przepis.

PRZEPIS NA GOŁĄBKI Z MIĘSEM I PIECZARKAMI



Składniki

  • 1 główka kapusty
  • 600 g mięsa mielonego wieprzowego 
  • 200 g ryżu
  • 500 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka

Wykonanie

  • Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odstawić do przestygnięcia. 
  • Z kapusty wyciąć głąb i sparzyć we wrzątku. Następnie oddzielać liście, z każdego z nich poodcinać twarde części. 
  • Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na odrobinie masła. Kolejno do cebuli dodać pokrojone pieczarki, dusić przez kilka minut. 
  • Do dużej miski przełożyć ryż, mięso, podsmażoną z pieczarkami cebulę, jajko, sól, pieprz oraz paprykę słodka. Całość wymieszać na jednolitą masę. 
  • Na liście kapusty nakładać porcję farszu i zawijać. 
  • Przygotowane gołąbki układać w brytfannie, wyłożonej na spodzie liściami kapusty. Całość podlać wodą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec pod przykryciem przez 60-90 minut, do momentu aż kapusta będzie miękka. Pod koniec pieczenia można odkryć brytfannę, by gołąbki się zarumieniły. 
  • Gołąbki podawać z ulubionym sosem. Polecam sos kurkowy.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *