Ogórki po Meksykańsku



Ogórki po meksykańsku

Ogórki po meksykańsku z chilli to świetny przepis dla miłośników ostrych i wyrazistych smaków. Są bardzo łatwe do przygotowania, idealne jako dodatek do różnego rodzaju dań, sałatek czy przekąsek. Ogórki po meksykańsku są świetną alternatywą dla popularnych ogórków kiszonych czy ogórków korniszonów.

Ogórki po meksykańsku to bardzo smaczne ogórki w wersji na ostro. Dodatek przyprawy chilli sprawia, że ogórki są bardzo wyraziste z nutką pikanterii. Domowe ogórki po meksykańsku to bardzo smaczna przekąska. Aromatyczna, wyrazista w smaku i ostra.

Ogórki po meksykańsku znane są także jako ogórki krokodylki. Nazwa meksykańskie wynika z tego, że są one przygotowane w wersji na ostro. Ale tak naprawdę przepisów na ogórki, jest naprawdę mnóstwo, a samą zalewę można w dowolny sposób modyfikować.

Do przygotowania ogórków po meksykańsku wystarczy nam kilka prostych składników, w tym przyprawa chilli, papryka słodka i czosnkek. Ogórki z chilli to super pomysł na niebanalną przekąskę domową imprezę, czy spotkanie w gronie znajomych. Taki pikantny ogóreczek to idealny dodatek do napoi wysokoprocentowych.

Poniżej zaprezentuję Wam przepis na pyszne ogórki po meksykańsku z chilli. Jeśli macie czas i ochotę na domowe przetwory z ogórków, koniecznie przygotujcie kilka słoiczków ogórków z tego przepisu. Jestem pewna, że Wam posmakują. Ja robię ich naprawdę sporo, by później całą zimę móc się cieszyć ich cudownym smakiem.

PRZEPIS NA OGÓRKI PO MEKSYKAŃSKU



Składniki / 4 słoiki po 500 ml

  • 2 kg ogórków
  • 4 łyżki soli
  • 2 płaskie łyżeczki chilli
  • 2 płaskie łyżeczki papryki słodkiej
  • 6 ząbków czosnku
  • 120 ml oleju

ZALEWA

  • 550 g cukru
  • 380 ml octu

Wykonanie

  • Ogórki dokładnie umyć, osuszyć i pokroić wzdłuż na ćwiartki. Przełożyć do garnka, zasolić i pozostawić na minimum 4 godziny. Po upływie czasu zlać sok, który puściły ogórki.
  • Kolejno dodać pozostałe składniki, tj. chilli, paprykę słodką, drobno posiekany czosnek oraz olej.
  • Ocet zagotować z dodatkiem cukru, lekko przestudzić i przygotowaną zalewą zalać ogórki tak, aby całe były zakryte. Całość zostawić na całą noc.
  • Kolejnego dnia, poukładać ogórki w słoikach i zalać zalewą. Ogórki szczelnie zakręcić.
  • Na dno garnka wyłożyć ściereczkę, poukładać słoiki tak, by się nie stykały i zalać wodą do 3/4 wysokości słoików. Od momentu zagotowania wody pasteryzować przez 10-15 minut.
  • Wyjąć słoiki z garnka, poukładać do góry dnem, przykryć kocykiem i odstawić do całkowitego przestygnięcia.




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.5 / 5. Oddanych głosów: 17

Dodaj komentarz

czternaście − 8 =