Kotlety mielone z warzywami



Kotlety mielone z warzywami to świetny pomysł na obiad z dodatkiem warzyw, w które powinie być bogaty każdy posiłek. Kotleciki są pieczone w piekarniku, dzięki czemu mamy gwarancję, że nie są nasiąknięte tłuszczem. Każdy z Was może sobie pozwolić na ich spożycie, nawet osoby będące na diecie.

Tajemnicą smacznych kotletów jest oczywiście mięso, powinno być dobrej jakości i co najważniejsze świeże. Polecam Wam kupowanie mięsa w sprawdzonych i pewnych sklepach.

Kotlety mielone z warzywami możemy podawać z ziemniakami, ryżem czy kaszą, z dodatkiem ulubionej surówki. Można je także wykorzystać do burgerów, a nawet zjeść solo z ketchupem lub innym ulubionym sosem.



Ja zazwyczaj przygotowuję 2 porcje kotlecików na dwa dni. W pierwszy dzień jemy je z ziemniakami a w drugi w formie burgerów.

PRZEPIS NA KOTLETY MIĘSNE Z WARZYWAMI

Składniki:

  • 250 g mięsa mielonego z indyka
  • 40 g papryki czerwonej
  • 40 g papryki żółtej
  • 3 pieczarki
  • kilka różyczek brokuła
  • 1/2 cebuli
  • garść kukurydzy
  • mała marchewka
  • kapusta pekińska (mała ilość)
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • zioła prowasalskie


Przygotowanie:

  • Mięso mielone doprawiamy pieprzem, solą, papryką słodką oraz ziołami. Wedle smaku możecie użyć innych, ulubionych przypraw, które zazwyczaj dodajecie do mięsa mielonego.
  • Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i wymieszać z mięsem.
  • Pieczarki umyć i pokroić w paseczki.
  • Paprykę czerwoną, żółtą oraz cebulę pokroić w kostkę.
  • Marchewkę obrać i pokroić w półplasterki.
  • Mały kawałek kapusty pekińskiej posiekać. W moim przypadku była to końcówka kapusty pekińskiej, ta twardsza część. Możecie także dodać liście kapusty, niestety ja ich już nie miałam 🙂


  • Wszystkie składniki dodajemy do mięsa, następnie wbijamy jajko i dokładnie mieszamy.
  • W powstałej masy formujemy kotleciki i kładziemy je na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut, grzanie góra-dół.




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

6 komentarze

    • Ja nie dodawałam 🙂 Po upieczeniu kotleciki były zwarte i ładnie odchodziły od papieru.

  1. Czy brokuł był wcześniej ugotowany czy dołożony surowy? Pominięto ten fakt w opisie krok po kroku.

    • Niestety nie liczyłam kaloryczności posiłku 🙂 Najlepiej wklepać poszczególne produkty w aplikację i policzyć, jeśli zachodzi taka potrzeba 🙂

Dodaj komentarz

osiemnaście + dziesięć =