Jabłkowe krążki w cieście

Jabłkowe krążki w cieście

Jabłkowe krążki w cieście naleśnikowym czy też placki z jabłkami pokrojonymi w plastry to bardzo smaczna przekąska, którą musicie wypróbować. Serwowane z tradycyjnym cukrem pudrem smakują wyśmienicie!



Jabłka w cieście naleśnikowym można serwować zarówno na śniadanie, obiad, kolację, a także na deser. Przepis jest bardzo prosty i z pewnością wielu osobom dobrze znany. Czasem jednak takie najprostsze przepisy są niestety zapominane. Warto do nich powracać, ponieważ przywołują miłe wspomnienia z czasów dzieciństwa.

Poniżej znajdziecie przepis oraz instrukcję, w której opisałam jak przygotować jabłkowe krążki w cieście naleśnikowym. Jest naprawdę bardzo prosty i nie wymaga skomplikowanych składników. Sprawdźcie sami!

JABŁKOWE KRĄŻKI W CIEŚCIE – PRZEPIS

Składniki

  • 150 g mąki pszennej
  • 1 jajko rozmiar L
  • 150 ml mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 3-4 jabłka
  • cukier puder
  • olej do smażenia


Wykonanie

  • Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy. Następnie wlewamy mleko, wbijamy jajko, dodajemy cukier, cukier wanilinowy i mieszamy za pomocą miksera lub trzepaczki do uzyskania jednolitej masy.
  • Jabłka obieramy, kroimy na plastry o grubości około 0,5 cm. Następnie z każdego plastra wykrawamy środek z częścią gniazda nasiennego. Ja zrobiłam to przy pomocy nakrętki od napoju.
  • Na patelni rozgrzewamy olej. 
  • Każdy plaster jabłka obtaczamy w cieście naleśnikowym i przekładamy na rozgrzaną z olejem patelnię. Smażymy z obu stron na złoty kolor. 
  • Po usmażeniu przekładamy na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
  • Przed podaniem placuszki posypujemy cukrem pudrem. 


Jabłkowe krążki w cieście
Jabłkowe krążki w cieście
Jabłkowe krążki w cieście


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.5 / 5. Oddanych głosów: 67

2 komentarze

  1. Krążki trochę się łamały przy wycinaniu otworu i kroiłam na ósemki, wyszły wyśmienite, nie nadążałam smażyć, tak rodzinie smakowały

Dodaj komentarz

5 × 2 =