Warstwowa sałatka z tortellini i świeżym ogórkiem

Włoskie pierożki tortellini w ostatnim czasie stały się bardzo popularne. Coraz częściej wybieramy je jako dodatek do zapiekanek, zup czy sałatek. Zupa z tortellini i mięsem mielonym czy zapiekanka z tortellini to bardzo smaczne dania, które mieliście już okazję zobaczyć na moim blogu.



Tym razem w naszym domu zagościła warstwowa sałatka z tortellini i świeżym ogórkiem. Do przygotowania tej sałatki wykorzystałam wersję kolorowych pierożków tortellini, wybrałam zielone i żółte. Dzięki temu sałatka fajnie prezentuje się na stole. Przepis na sałatkę z tortellini i świeżym ogórkiem jest prosty, a sama sałatka szybka i łatwa w przygotowaniu. Idealnie sprawdzi się na każdą okazję, zapraszam na przepis!

SAŁATKA Z TORTELLINI I ŚWIEŻYM OGÓRKIEM – PRZEPIS

Składniki

  • 200 g tortellini
  • 1 papryka czerwona
  • 2 ogórki gruntowe
  • 350 g szynki
  • 150 g sera wędzonego
  • 1 mały jogurt grecki
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 puszka kukurydzy
  • sól
  • pieprz
  • czosnek – 2 ząbki


Wykonanie

  • Tortellini gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po przecedzeniu przelewamy zimną wodą, aby ostygły i się nie skleiły.
  • Szynkę oraz ser wędzony kroimy w kostkę.
  • Paprykę czerwoną pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kosteczkę. Ogórki również kroimy w kostkę. 
  • Kukurydzę odsączamy z zalewy. 
  • Jogurt grecki mieszamy z majonezem, doprawiamy pieprzem solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  • Do miski przekładamy paprykę następnie ser i szynkę. Całość przykrywamy ½ sosu. Wysypujemy ogórki, następnie kukurydzę, przykrywamy pozostałym sosem. Na wierzchu układamy tortellini.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 + 17 =