Lekkie i delikatne ciasto o nazwie jagodowa fantazja, to fenomenalny deser, który chciałabym zaprezentować Wam w dzisiejszym wpisie. Ciasto powstało na rodzinne przyjęcie w naszym domu i jest moją inwencją twórczą. Zależało mi na tym, by było lekkie i owocowe. Połączyłam w nim tradycyjne borówki z jogurtem jagodowym. Możecie również, zamiast borówek użyć jagód. Wierzch ciasta wykończyłam bitą śmietaną z posypką z czekolady. Przyznam skromnie, że wyszło fenomenalne!
Ciasto jagodowa fantazja smakuje naprawdę rewelacyjnie i z pewnością zachwyci każdego już po pierwszym kęsie. Zachwyca swoją lekkością i delikatnością. Takie ciasta idealnie sprawdzają się w sezonie letnim. Ponadto, ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, więc nawet jeśli rozpoczynacie swoją przygodę w kuchni, śmiało możecie pokusić się o wykonanie go w swoim domu, na pewno wyjdzie pyszne.
Opisałam Wam w kilku krokach cały etap przygotowania ciasta jagodowa fantazja. Jestem pewna, że po upieczeniu ciasta będziecie zachwyceni jego smakiem. Miłego pieczenia!
PRZEPIS NA CIASTO JAGODOWA FANTAZJA
Liczba porcji: forma 24×24 cm | Czas pieczenia: 25 minut | Poziom trudności: Łatwy
Składniki
BISZKOPT
- 5 jajek
- 140 g cukru
- 120 g mąki
- 30 g kakao
- szczypta soli
MASA JAGODOWA
- 800 g jogurtu jagodowego
- 400 g borówek
- 2 łyżki żelatyny
- 100 ml gorącej wody
MASA ŚMIETANKOWA
- 500 ml śmietanki kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 60 ml gorącej wody
DODATKOWO
- 100 g mlecznej czekolady
Wykonanie
BISZKOPT
- Białka jajek przekładamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na wysokich obrotach. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier, mieszamy do uzyskania szklistej piany. Następnie zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka. Mieszamy do połączenia składników. Do masy jajecznej wsypujemy mąkę oraz kakao, delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Przygotowaną masę przekładamy do blaszki 24×24 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez 25 minut, grzanie góra-dół. Gotowy biszkopt odstawiamy do przestygnięcia, a następnie dzielimy na dwa blaty.
MASA JAGODOWA
- Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do przestygnięcia. Borówki blendujemy na mus. Do miski przekładamy jogurty jagodowe, dodajemy mus borówkowy, mieszamy na małych obrotach za pomocą miksera. Ciągle mieszając, wlewamy przestygniętą żelatynę. Tak przygotowaną masę odstawiamy do lodówki, by zaczęła tężeć, a po czasie wykładamy na jeden płat biszkopta. Całość odstawiamy do lodówki do stężenia.
MASA ŚMIETANKOWA
- Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do przestygnięcia. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania zmniejszamy obroty miksera i stopniowo wlewamy przestygniętą żelatynę. Wyjmujemy ciasto z lodówki, na masę jagodową wykładamy drugi blat biszkopta, a na nim rozprowadzamy masę śmietankową. Wierzch ciasta dekorujemy startą na tarce czekoladą mleczną.
Chciałam dopytać do każdej z masy, tej jagodowej i śmietanowej dajemy po 2 łyżki rozpuszczonej żelatyny? Jak dla mnie nie jest to jasno napisane. Dziękuję za odpowiedź
Tak, do każdej masy dodajemy po dwie łyżki żelatyny. W składnikach na obie masy jest wymieniona żelatyna, wspomniane jest to również podczas opisu przygotowania każdej z mas.
Przy masie śmietanowej jest mowa o 2 łyżeczkach żelatyny. Jaka ilość jest poprawna
Tak jak w przepisie, do masy śmietankowej 2 łyżeczki, do masy jagodowej 2 łyżki 🙂