Wielkanoc kojarzy nam się z pysznymi przekąskami z jajkami w roli głównej. Tradycyjna potrawa wielkanocna to żurek właśnie z dodatkiem jajek. Sałatki i jajka faszerowane pojawiają się niemalże na każdym wielkanocnym stole.
Pyszne jajka faszerowane ćwikłą to idealna przekąska na Święta Wielkanocne i nie tylko. Do ich przygotowania potrzebujemy tylko ćwikły i oczywiście jajek. Wystarczy ugotować je na twardo, wydrążyć żółtka a je wymieszać z ćwikłą tworząc pastę.
Jajka faszerowane ćwikłą wyglądają bardzo ciekawie, a dodatkowo smakują wyśmienicie. Sam pomysł nadziania jajek ćwikłą jest interesujący, dlatego i ja postanowiłam spróbować.
Poniżej znajdziecie przepis na domowe jajka faszerowane ćwikłą. Są one naprawdę pyszne i z czystym sumieniem mogę Wam polecić ten przepis.
PRZEPIS NA JAJKA FASZEROWANE ĆWIKŁĄ
Składniki
- 4 jajka
- 3 łyżki ćwikły
- pieprz
- sól
Przygotowanie
- Jajka gotujemy na twardo. Obieramy ze skorupki i przecinamy na pół.
- Przy użyciu łyżeczki wyciągamy żółtka, przekładamy do miseczki. Do żółtek dodajemy ćwikłę, sól i pieprz. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Gotową pastą nadziewamy jajka.