Jajka na brokule

Jajka na brokule

Jajka na brokule to pyszna i wyjątkowo smaczna przekąska z brokułem, jajkiem i rzodkiewką. Udekorowana delikatnym sosem jogurtowo-czosnkowym nie tylko świetnie smakuje, ale również pięknie prezentuje się na stole.



Jajka na brokule to świetna przekąska na Wielkanoc, a także domowe imprezy czy rodzinne spotkania. Przekąska jest pyszna, nietuzinkowa i kolorowa. Na pewno zrobi wrażenie na Waszych gościach. Zapraszam na przepis!

JAJKA NA BROKULE – PRZEPIS

Składniki

  • 1 brokuł
  • 5 jajek
  • pęczek rzodkiewki
  • 2 łyżki majonezu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz


Wykonanie

  • Brokuła podzielić na różyczki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, przełożyć brokuła, doprawić solą i pieprzem i podsmażyć. Brokuła odstawić do przestygnięcia. 
  • Jajka ugotować na „półtwardo”, obrać i przekroić na połówki
  • Rzodkiewkę umyć i pokroić w plasterki. 
  • Na półmisek wyłożyć brokuła, ułożyć jajka, a między nie poukładać plastry rzodkiewki. 
  • Jogurt naturalny wymieszać z majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem. Przygotowany sos wyłożyć na jajka i udekorować posiekanym szczypiorkiem. 


Jajka na brokule przepis
Przepis na jajka na brokule
Jajka na brokule na Wielkanoc


Jeśli szukacie sprawdzonych przepisów na jajka Wielkanocne, polecam Wam również:

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 2

Dodaj komentarz

dwanaście − 3 =