Bułki bez drożdży

Bułki bez drożdży

Te ekspresowe w przygotowaniu bułki bez drożdży to świetna propozycja na szybkie i domowe pieczywo ze składników, które zazwyczaj każdy ma w swoim domu. Ich przygotowanie to zaledwie 5 minut + 20 minut pieczenia. Wystarczy wymieszać razem wszystkie składniki, uformować bułeczki i upiec. Wszystko odbywa się bez czekania aż ciasto urośnie!



Bułeczki bez drożdży pasują do wielu dań. Czy to obiadowe hamburgery, zupa, czy kanapki na śniadanie lub kolację – te pyszne bułki możesz podawać z czymkolwiek chcesz! Zapraszam na przepis na domowe bułeczki.

BUŁKI BEZ DROŻDŻY PRZEPIS

Czas przygotowania: 5 minut | Czas pieczenia: 20 minut | Liczba porcji: 8

Składniki

  • 450 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 350 g jogurtu naturalnego gęstego (temp. pokojowa)

Dodatkowo:

  • jajko do posmarowania
  • sezam


Przygotowanie

  • Do miski najpierw wrzucamy sypkie składniki, czyli mąkę, cukier, sól oraz sodę. Mieszamy łyżką do połączenia.
  • Następnie dodajemy jogurt i wyrabiamy ciasto za pomocą robota kuchennego lub ręcznie.
  • Gdy ciasto będzie już elastyczne, odrywamy kawałki ciasta i formujemy z nich bułeczki. Przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Za pomocą noża robimy lekkie nacięcia na bułeczkach.
  • Wierzch bułeczek smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem.
  • Bułeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st C. i pieczemy przez 20 minut, funkcja grzania góra-dół.
  • Po upieczeniu bułki studzimy na kratce.


bułeczki bez drożdży
szybkie domowe bułeczki


Zapraszam również na krótki filmik, w którym możecie zobaczyć cały proces z przygotowania tych pysznych bułeczek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

dwanaście + siedem =