Cudowne w smaku, delikatne i puszyste placuszki jogurtowe z malinami to idealny pomysł na śniadanie, kolację czy słodki deser. Do ich przygotowania można wykorzystać różne sezonowe owoce, ja wybrałam maliny.
Przepis na jogurtowe placuszki jest banalnie prosty i szykuje się je naprawdę szybko. Dzieciaki je bardzo lubią, a ja sama również zachwycam się ich cudownym smakiem. Najlepiej smakują z dodatkiem ulubionego powidła czy czekolady.
Poniżej w kilku krokach opisałam jak przygotować pyszne placki jogurtowe z malinami. Gorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisy, bo naprawdę warto.
PLACUSZKI JOGURTOWE Z MALINAMI – PRZEPIS
Liczba porcji: 15 placuszków | Czas przygotowania: 10 minut | Poziom trudności: Łatwy
Składniki
- 120 g malin
- 300 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 170 g mąki pszennej
- 1 cukier wanilinowy
Wykonanie
- Jogurt naturalny mieszamy z jajkami oraz cukrem wanilinowym, za pomocą miksera lub rózgi kuchennej.
- Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy do połączenia składników. Pod koniec wsypujemy maliny i delikatnie mieszamy.
- Patelnie z tłuszczem rozgrzewamy i nakładamy po łyżce przygotowanego ciasta, formując placuszki. Smażymy na średniej mocy palnika na rumiano, z obu stron.