Sernik królewski z kokosem to wybitnie smaczny deser, któremu ciężko się oprzeć! Sernik jest lekki, delikatny, wręcz rozpływa się w ustach. Dodatek kokosu nadaje mu cudownego smaku. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji go kosztować, serdecznie polecam, bo jest naprawdę rewelacyjny.
Sernik w naszym domu jest bardzo częstym gościem. Wszyscy domownicy go uwielbiają, dlatego bardzo często piekę domowy sernik w różnych wariantach. Tym razem padło na sernik królewski z kokosem. Taki serniczek nie dość, że świetnie smakuje, to na dodatek bardzo ładnie prezentuje się na stole.
Sernik królewski z kokosem to idealny wypiek na święta, a także inne nadarzające się okazje, takie jak urodziny, imieniny czy zwykła niedziela. Gorąco zachęcam Was do przygotowania go w swoim domu, ponieważ jest przepyszny.
PRZEPIS NA SERNIK KRÓLEWSKI
Składniki
CIASTO
- 400 g mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 2-3 łyżki śmietany
- 180 g masła
- 3 łyżki kakao
MASA
- 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
- 200 g twarogu półtłustego
- 130 g cukru
- 50 g masła
- 40 g budyniu waniliowego – sam proszek
- 6 jajek
- 4 łyżki wiórków kokosowych
WYKONANIE CIASTA
- Wszystkie składniki ze sobą mieszamy i ugniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części. Wkładamy do lodówki na godzinę. Jedną część wykładamy na dnie blachy 24×24 cm. Spód podpiekamy w piekarniku przez 15 min w 180°.
WYKONANIE MASY
- Cukier ucieramy razem z masłem. Dodajemy sery, proszek budyniowy, miksujemy. Wbijamy stopniowo po jednym jajku, ciągle miksując.
- Na koniec dajemy wiórki kokosowe, mieszamy. Masę wykładamy na podpieczony, ostudzony spód. Na masie umieszczamy resztę ciasta, tworząc kruszonkę.
- Pieczemy przez godzinę w 170°, grzanie góra-dół. Sernik pozostawiamy w piekarniku po upieczeniu, uchylając lekko drzwiczki.
Witam jaki rozmiar blaszki użyty w przepisie?
Jaki rozmiar blaszki?
24×24 cm