Sernik królewski z kokosem



Sernik królewski z kokosem to wybitnie smaczny deser, któremu ciężko się oprzeć! Sernik jest lekki, delikatny, wręcz rozpływa się w ustach. Dodatek kokosu nadaje mu cudownego smaku. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji go kosztować, serdecznie polecam, bo jest naprawdę rewelacyjny.

Sernik w naszym domu jest bardzo częstym gościem. Wszyscy domownicy go uwielbiają, dlatego bardzo często piekę domowy sernik w różnych wariantach. Tym razem padło na sernik królewski z kokosem. Taki serniczek nie dość, że świetnie smakuje, to na dodatek bardzo ładnie prezentuje się na stole.

Sernik królewski z kokosem to idealny wypiek na święta, a także inne nadarzające się okazje, takie jak urodziny, imieniny czy zwykła niedziela. Gorąco zachęcam Was do przygotowania go w swoim domu, ponieważ jest przepyszny.

PRZEPIS NA SERNIK KRÓLEWSKI



Składniki

CIASTO

  • 400 g mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 2-3 łyżki śmietany
  • 180 g masła
  • 3 łyżki kakao

MASA

  • 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
  • 200 g twarogu półtłustego
  • 130 g cukru
  • 50 g masła
  • 40 g budyniu waniliowego – sam proszek
  • 6 jajek
  • 4 łyżki wiórków kokosowych

WYKONANIE CIASTA

  • Wszystkie składniki ze sobą mieszamy i ugniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części. Wkładamy do lodówki na godzinę. Jedną część wykładamy na dnie blachy 24×24 cm. Spód podpiekamy w piekarniku przez 15 min w 180°.

WYKONANIE MASY

  • Cukier ucieramy razem z masłem. Dodajemy sery, proszek budyniowy, miksujemy. Wbijamy stopniowo po jednym jajku, ciągle miksując.
  • Na koniec dajemy wiórki kokosowe, mieszamy. Masę wykładamy na podpieczony, ostudzony spód. Na masie umieszczamy resztę ciasta, tworząc kruszonkę.
  • Pieczemy przez godzinę w 170°, grzanie góra-dół. Sernik pozostawiamy w piekarniku po upieczeniu, uchylając lekko drzwiczki.




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 114

3 komentarze

Dodaj komentarz

9 − sześć =