Karpatka na groszku ptysiowym to fajny pomysł na ciasto bez pieczenia. Zamiast piec blaty do karpatki, wystarczy zakupić groszek ptysiowy i przygotować krem budyniowy. Taka zamiana znacznie skraca czas przygotowania ciasta, zachowując jego wyjątkowy smak!
Tradycyjna karpatka jest przepyszna, jednak jej przygotowanie będzie nieco bardziej pracochłonne. Karpatka z groszkiem ptysiowym jest dużo szybsza, ponieważ na dno tortownicy wystarczy wysypać groszek ptysiowy, przełożyć go kremem i na wierzch ułożyć kolejną warstwę groszku. Moim zdaniem to świetna alternatywa dla pieczonej karpatki.
Zapraszam serdecznie wszystkich miłośników ciast bez pieczenia do wypróbowania przepisu na pyszną karpatkę na groszku ptysiowym. Na pewno będziecie zachwyceni jej smakiem i prostotą wykonania!
KARPATKA NA GROSZKU PTYSIOWYM – PRZEPIS
Składniki
- 150 g groszku ptysiowego
- 800 ml mleka
- 200 g masła
- 2 budynie śmietankowe (2x40g)
- 70 g cukru
- cukier puder do dekoracji
Wykonanie
- 600 ml mleka przelewamy do rondelka, dodajemy cukier, stawiamy na gaz i podgrzewamy.
- W pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy. Kiedy mleko w rondelku zacznie się gotować, wlewamy rozpuszczony budyń i energicznie mieszamy do uzyskania gęstej masy. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do przestygnięcia.
- Miękkie masło ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy zimny budyń, miksujemy tylko do połączenia składników.
- Na dno tortownicy o średnicy 20 cm, wyścielonej papierem do pieczenia wykładamy połowę groszku ptysiowego. Następnie wykładamy przygotowaną masę, a na nią wykładamy kolejną warstwę groszku ptysiowego.
- Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.