Zapiekanka ziemniaczana ze szparagami

Zapiekanka ziemniaczana ze szparagami

Zapiekanka ziemniaczana ze szparagami to prosty pomysł na obiad lub ciepłą kolację. Wyśmienicie smakuje i jest prosta w przygotowaniu. Ponadto zapiekanka ziemniaczana to świetny sposób na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków, które zostały z obiadu i zalegają w lodówce.



Przepis na zapiekankę ziemniaczaną ze szparagami jest bardzo prosty. Nie wymaga wielu składników, a jest naprawdę bardzo pyszna i z pewnością posmakuje rodzinie. Zachęcam do wypróbowania przepisu na to danie.

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA ZE SZPARAGAMI PRZEPIS

Liczba porcji: 4 | Czas przygotowania: 1 godzina | Poziom trudności: łatwy

Składniki

  • ok. 800 g ziemniaków
  • 400 g kiełbasy
  • 200 g fasolki szparagowej
  • 150 g żółtego sera
  • 1 cebula


Przygotowanie

  • Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i kroimy w plastry. Można użyć ziemniaków, które zostały z obiadu.
  • Fasolkę szparagową dokładnie myjemy i odcinamy końce. Następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie przez ok. 10 minut.
  • Kiełbasę kroimy w plasterki.
  • Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
  • Na spód naczynia żaroodpornego wykładamy ziemniaki, następnie cebulę, kiełbasę i na koniec szparagówkę. Całość posypujemy startym na tarce żółtym serem.
  • Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok. 30 minut.


Zapiekanka ze szparagami
Zapiekanka z ziemniakami i szparagówką


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 2

Dodaj komentarz

dwadzieścia + 17 =