Zapiekanka ziemniaczana ze szparagami to prosty pomysł na obiad lub ciepłą kolację. Wyśmienicie smakuje i jest prosta w przygotowaniu. Ponadto zapiekanka ziemniaczana to świetny sposób na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków, które zostały z obiadu i zalegają w lodówce.
Przepis na zapiekankę ziemniaczaną ze szparagami jest bardzo prosty. Nie wymaga wielu składników, a jest naprawdę bardzo pyszna i z pewnością posmakuje rodzinie. Zachęcam do wypróbowania przepisu na to danie.
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA ZE SZPARAGAMI PRZEPIS
Liczba porcji: 4 | Czas przygotowania: 1 godzina | Poziom trudności: łatwy
Składniki
- ok. 800 g ziemniaków
- 400 g kiełbasy
- 200 g fasolki szparagowej
- 150 g żółtego sera
- 1 cebula
Przygotowanie
- Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i kroimy w plastry. Można użyć ziemniaków, które zostały z obiadu.
- Fasolkę szparagową dokładnie myjemy i odcinamy końce. Następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie przez ok. 10 minut.
- Kiełbasę kroimy w plasterki.
- Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
- Na spód naczynia żaroodpornego wykładamy ziemniaki, następnie cebulę, kiełbasę i na koniec szparagówkę. Całość posypujemy startym na tarce żółtym serem.
- Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok. 30 minut.