Bananowa krówka bez pieczenia

Bananowa krówka bez pieczenia

Bananowa krówka bez pieczenia to bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto. Kruche herbatniki, połączone z delikatnym kremem śmietankowym, bananami i masą kajmakową to prawdziwy raj dla podniebienia. 



Ciasto przygotowałam w formie 20×20 cm, jeśli jednak chce przygotować je w tradycyjnej, dużej blaszce, należy podwoić liczbę składników. Przepis na ciasto bananowa krówka jest naprawdę bardzo prosty, poradzą sobie z nim nawet osoby rozpoczynające swoją przygodę w kuchni. Zapraszam na przepis! 

Ciasto bananowa krówka sprawdzi się na każdą okazję i z pewnością zachwyci swoim smakiem każdego, kto go skosztuje.

PRZEPIS NA CIASTO BANANOWA KRÓWKA

Składniki

  • 18 herbatników maślanych
  • 9 herbatników kakaowych
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 duże banany
  • 2-3 garści mini biszkopcików
  • 3 łyżki masy kajmakowej

Uwaga! Liczba herbatników zależy od ich wielkości



Wykonanie

  • Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z serkiem mascarpone i cukrem pudrem na puszystą masę.
  • Na dno blaszki wyścielonej papierem do pieczenia wykładamy herbatniki kakaowe. 
  • Na herbatniki wykładamy 1/3 przygotowanej masy. Na masie układamy pokrojowe w krążki banany. 
  • Na banany wykładamy kolejną porcję masy i przykrywamy herbatnikami maślanymi. Kolejno wykładamy masę kajmakową i rozprowadzamy ją po całej powierzchni ciasta.
  • Na masę kajmakową wykładamy kolejną warstwę herbatników a na nich pozostałą masę śmietankową. 
  • Na wierzchu układamy mini biszkopciki. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin. 


Bananowa krówka bez pieczenia przepis
Ciasto bananowa krówka bez pieczenia


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *