Kopytka to danie należące do potraw mącznych. Przygotowuje się je z mąki, ziemniaków i jajek. Domowe kopytka to idealny pomysł na smaczny i szybki obiad. Wbrew pozorom przygotowuje się je naprawdę szybko. Dodatkowo są łatwe do zrobienia, ponieważ do ich przygotowania potrzebna nam są tylko ziemniaki, jajko i mąka. Za pewne takie produkty każdy z Was posiada w swojej kuchni.
Z czasów dzieciństwa pamiętam, jak babcia przygotowywała kopytka z ziemniaków, które zostawały z wcześniejszego obiadu, aby się nie zmarnowały.
Domowe kopytka można podawać na wiele różnych sposobów, z dodatkiem podsmażonej cebulki, w panierce z bułki tartej, ja postanowiłam przygotować domowe kopytka w panierce serowej. Dzięki temu danie to jest bardzo smaczne, ale dodatkowo sycące. Ser posiada duże ilości białka, które daje nam uczucie sytości na dłużej.
W naszym domu bardzo lubimy kopytka w panierce serowej, dlatego też polecam Wam spróbować tego przepisu.
PRZEPIS NA KOPYTKA W PANIERCE SEROWEJ
Składniki
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 500 g mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- sól
- kostka sera
- 1 cebula
Przygotowanie
- Ugotowane ziemniaki, lekko ciepłe mielimy w maszynce do mięsa. Odstawiamy do ostygnięcia.
- Do przestygniętych ziemniaków dodajemy jajko, mąkę i płaską łyżeczkę soli, wyrabiamy ciasto.
- Na stolnicy posypaną mąką formujemy z ciasta wałek, lekko go spłaszczając. Z powstałego wałka wykrawamy kopytka.
- Kopytka wrzucamy do osolonej, gotującej się wody, delikatnie mieszamy, by nie przykleiły się do dna. Gotujemy przez 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
- Cebulkę kroimy w kosteczkę i dusimy na masełku.
- Ugotowane kopytka wrzucamy do garnka, wlewamy tam cebulę i wrzucamy pokruszony ser. Całość delikatnie mieszamy. Ja dodałam jeszcze szczyptę przyprawy “suszone pomidory z bazylią”