Koszyczki kebabowe, czyli pyszny domowy kebab podany w tortilli w kształcie koszyczka. Jest to ciekawy pomysł na urozmaicenie tego pysznego dania, które każdy z nas uwielbia.
Przepis na koszyczki kebabowe jest bardzo prosty i nie wymaga dużo pracy. Kebab podany w takiej formie wygląda bardzo efektownie, rewelacyjnie smakuje i szybko znika z talerza. Zapraszam do wypróbowania przepisu na przepyszne koszyczki kebabowe, które świetnie sprawdzą się zarówno na kolację, jak również podczas spotkań z przyjaciółmi.
KOSZYCZKI KEBABOWE PRZEPIS
Czas przygotowania: 30 minut | Liczba porcji: 2
Składniki
- 2 tortille pszenne
- 400 g fileta z kurczaka
- 1 cebula czerwona
- 2 garści kapusty pekińskiej
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1 łyżeczka przyprawy kebab-gyros
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól
- pieprz
- ketchup
- pęczek szczypiorku
Sos czosnkowy:
- 6 łyżek jogurtu naturalnego
- 3 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
Przygotowanie
- Tortillę umieścić w małym naczyniu żaroodpornym w taki sposób, aby jej boki były pofalowane i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekać przez 15 minut.
- Fileta z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Doprawić przyprawą do kebaba, słodką papryką, solą oraz pieprzem. Usmażyć na odrobinie tłuszczu na złoty kolor.
- Składniki na sos wymieszać ze sobą.
- Cebulę obrać i pokroić w piórka, pomidorki koktajlowe pokroić w ćwiartki.
- Szczypiorek drobno posiekać.
- Na spód uformowanych koszyczków wyłożyć kurczaka i polać ketchupem. Następnie dodać cebulę, posiekaną kapustę pekińską i pomidorki koktajlowe. Całość polać sosem czosnkowym i posypać szczypiorkiem.