Koszyczki kebabowe

Koszyczki kebabowe

Koszyczki kebabowe, czyli pyszny domowy kebab podany w tortilli w kształcie koszyczka. Jest to ciekawy pomysł na urozmaicenie tego pysznego dania, które każdy z nas uwielbia.



Przepis na koszyczki kebabowe jest bardzo prosty i nie wymaga dużo pracy. Kebab podany w takiej formie wygląda bardzo efektownie, rewelacyjnie smakuje i szybko znika z talerza. Zapraszam do wypróbowania przepisu na przepyszne koszyczki kebabowe, które świetnie sprawdzą się zarówno na kolację, jak również podczas spotkań z przyjaciółmi.

KOSZYCZKI KEBABOWE PRZEPIS

Czas przygotowania: 30 minut | Liczba porcji: 2

Składniki

  • 2 tortille pszenne
  • 400 g fileta z kurczaka
  • 1 cebula czerwona
  • 2 garści kapusty pekińskiej
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżeczka przyprawy kebab-gyros
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz
  • ketchup
  • pęczek szczypiorku

Sos czosnkowy:

  • 6 łyżek jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu


Przygotowanie

  • Tortillę umieścić w małym naczyniu żaroodpornym w taki sposób, aby jej boki były pofalowane i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekać przez 15 minut.
  • Fileta z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Doprawić przyprawą do kebaba, słodką papryką, solą oraz pieprzem. Usmażyć na odrobinie tłuszczu na złoty kolor.
  • Składniki na sos wymieszać ze sobą.
  • Cebulę obrać i pokroić w piórka, pomidorki koktajlowe pokroić w ćwiartki.
  • Szczypiorek drobno posiekać.
  • Na spód uformowanych koszyczków wyłożyć kurczaka i polać ketchupem. Następnie dodać cebulę, posiekaną kapustę pekińską i pomidorki koktajlowe. Całość polać sosem czosnkowym i posypać szczypiorkiem.


kebabowe koszyczki
kebaby inaczej


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.