
Soczysty filet z kurczaka w kremowym sosie z sera gorgonzola to super propozycja dla miłośników wyrazistych smaków. Smak całego dania podkreśla smażony boczek, a delikatności nadają mu świeże liście szpinaku. Danie to idealnie sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i elegancką kolację.
Kurczak w sosie gorgonzola z boczkiem i szpinakiem to danie, które można przygotować w niespełna 30 minut – szybko, smacznie i bez zbędnego bałaganu. Można je podawać z makaronem, ziemniakami lub świeżym pieczywem.
Zapraszam na przepis!
KURCZAK W SOSIE GORGONZOLA Z BOCZKIEM I SZPINAKIEM – PRZEPIS
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 100 g szpinaku
- 1/2 słoika suszonych pomidorów
- 150 g sera gorgonzola
- 100 ml śmietanki kremówki
- 100 ml mleka
- 3 ząbki czosnku
- 100 g boczku wędzonego
- 1 łyżka słodkiej papryki
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w kosteczkę. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką. Przełożyć na patelnię z odrobiną tłuszczu i podsmażyć.
- Na osobną patelnię przełożyć pokrojony w kostkę boczek. Podsmażyć przez kilka minut. Dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę razem podsmażać.
- Suszone pomidory pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię i chwilkę podsmażać.
- Na patelnię z boczkiem i suszonymi pomidorami przełożyć szpinak i dusić przez chwilę aż zmniejszy swoją objętość.
- Ser gorgonzola pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć na patelnię ze szpinakiem i mieszać, podgrzewając do momentu, aż się rozpuści.
- Śmietankę kremówkę wymieszać z mlekiem i łyżką mąki, przelać na patelnię i podgrzewać do momentu, aż sos nabierze odpowiedniej konsystencji. Dodać podsmażonego kurczaka i wymieszać.


