Makaron ryżowy z tofu w sosie sojowym to nasze ulubione danie wywodzące się z azjatyckiej kuchni.
Danie jest bezmięsne – kurczak został zastąpiony tofu z dodatkiem pysznego sosu. Brzmi ciekawie prawda? Smakuje jeszcze lepiej. Zapraszamy do wypróbowania przepisu.
PRZEPIS NA MAKARON RYŻOWY Z TOFU W SOSIE SOJOWYM
Składniki na 2 porcje:
- 100 g szerokiego makaronu ryżowego
- 2 łyżka oleju roślinnego
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 1/2 papryki czerwonej
- łyżka mąki
- 100 g pokrojonego w małą kosteczkę tofu
Sos:
- 5 łyżek sosu sojowego
- 10 łyżek wody
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 2 łyżki soki z cytryna
- łyżeczka miodu
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotować, odcedzić i przelać zimną wodą na sitku.
- Tofu obtoczyć w mące i smażyć na patelni w oleju co chwilę mieszając. Gdy tofu ładnie się zarumieni dodać drobno posiekany czosnek, startą na tarce marchewkę, pokrojoną w paseczki paprykę.
- Wszystkie składniki na sos wymieszać i przelać do patelni z warzywami i tofu. Smażyć 3-4 minuty.
- Makaron umieszczamy na talerzu i polewamy gotowym sosem.