Przepis na makaron w 15 minut! Smaczny, aromatyczny, idealny na obiad dla osób zabieganych, lub tych, którzy nie lubią przebywać w kuchni.
Ten aromatyczny makaron ze szpinakiem i gorgonzolą w towarzystwie suszonych pomidorów oraz gruszki smakuje naprawdę rewelacyjnie. Robi się go ekspresowo, a smakuje niczym danie z drogiej restauracji. Możecie zaserwować go na obiad, ale również przyszykować na kolację, kiedy odwiedzą Was znajomi, rodzina czy inni goście. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.
PRZEPIS NA MAKARON W 15 MINUT
Składniki
- 200 g świeżego szpinaku
- 160 g makaronu
- 1 cebula
- 1 mała gruszka
- 3 ząbki czosnku
- 100 g sera gorgonzola
- 100 ml słodkiej śmietanki 18%
- 50 ml mleka
- garść orzechów włoskich
- 1/2 słoika suszonych pomidorów
- pieprz
- szczypta chilli
- 1 łyżka oliwy
Wykonanie
- Makaron gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i odstawiamy na bok.
- Cebulę kroimy w kosteczkę, przekładamy na patelnię z rozgrzaną oliwą i podsmażamy. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki, przekładamy na patelnię z cebulą i całość razem podsmażamy.
- Na patelnię przekładamy świeży szpinak, dusimy do momentu, aż zmniejszy swoją objętość.
- W międzyczasie obieramy gruszkę i kroimy w kosteczkę. Suszone pomidory kroimy w paseczki. Ser gorgonzola kroimy na mniejsze kawałki.
- Na patelnię wykładamy gruszkę i suszone pomidory, dusimy przez 5 minut, a następnie wykładamy gorgonzolę, mieszamy.
- Śmietankę mieszamy z mlekiem, szczyptą pieprzu oraz chilli. Całość przelewamy na patelnię, podgrzewamy przez kilka minut, aż sos zgęstnieje. Na końcu przekładamy ugotowany makaron, mieszamy. Gotowe danie posypujemy posiekanymi orzechami.