Makaron w 15 minut

Makaron w 15 minut

Przepis na makaron w 15 minut! Smaczny, aromatyczny, idealny na obiad dla osób zabieganych, lub tych, którzy nie lubią przebywać w kuchni.



Ten aromatyczny makaron ze szpinakiem i gorgonzolą w towarzystwie suszonych pomidorów oraz gruszki smakuje naprawdę rewelacyjnie. Robi się go ekspresowo, a smakuje niczym danie z drogiej restauracji. Możecie zaserwować go na obiad, ale również przyszykować na kolację, kiedy odwiedzą Was znajomi, rodzina czy inni goście. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.

PRZEPIS NA MAKARON W 15 MINUT

Składniki

  • 200 g świeżego szpinaku
  • 160 g makaronu
  • 1 cebula
  • 1 mała gruszka
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g sera gorgonzola
  • 100 ml słodkiej śmietanki 18%
  • 50 ml mleka
  • garść orzechów włoskich
  • 1/2 słoika suszonych pomidorów
  • pieprz
  • szczypta chilli
  • 1 łyżka oliwy


Wykonanie

  • Makaron gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i odstawiamy na bok.
  • Cebulę kroimy w kosteczkę, przekładamy na patelnię z rozgrzaną oliwą i podsmażamy. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki, przekładamy na patelnię z cebulą i całość razem podsmażamy.
  • Na patelnię przekładamy świeży szpinak, dusimy do momentu, aż zmniejszy swoją objętość.
  • W międzyczasie obieramy gruszkę i kroimy w kosteczkę. Suszone pomidory kroimy w paseczki. Ser gorgonzola kroimy na mniejsze kawałki.
  • Na patelnię wykładamy gruszkę i suszone pomidory, dusimy przez 5 minut, a następnie wykładamy gorgonzolę, mieszamy.
  • Śmietankę mieszamy z mlekiem, szczyptą pieprzu oraz chilli. Całość przelewamy na patelnię, podgrzewamy przez kilka minut, aż sos zgęstnieje. Na końcu przekładamy ugotowany makaron, mieszamy. Gotowe danie posypujemy posiekanymi orzechami.


Makaron w 15 minut
Makaron w 15 minut
Makaron w 15 minut


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

trzy × 4 =