Miodownik to pyszne, kruche ciasto miodowe, które składa się z blatów miodowych, kremu budyniowego oraz powideł śliwkowych. Całość wykończona jest polewą czekoladową z dodatkiem posiekanych orzechów.
Ciasto miodownik to jedno z najpopularniejszych ciast, które pieczemy na Święta. Nazwa ciasta wywodzi się z tego, że do kruchych blatów dodajemy miodu. Ciasto po upieczeniu potrzebuje trochę czasu, by zmiękło, po chwili leżakowania smakuje najlepiej.
Ciasto miodownik to pyszne ciasto na święta, sylwestra, a także inne okazje w ciągu roku. Jest przepyszne, naprawdę łatwe w przygotowaniu i długo zachowuje swoją świeżość.
MIODOWNIK – PRZEPIS
Składniki
BLATY MIODOWE
- 500 g mąki tortowej
- 130 g cukru pudru
- 3 łyżki płynnego miodu
- 200 g masła
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
KREM
- 200 g masła
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 60 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 800 ml mleka
- szczypta soli
DODATKOWO
- 300 g powideł śliwkowych
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietanki kremówki
- garść posiekanych orzechów
Przygotowanie
Blaty miodowe
- Do miski wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy żółtka, pokrojone w kostkę zimne masło, cukier puder, proszek do pieczenia oraz płynny miód. Całość zagniatamy na gładkie i jednolite ciasto za pomocą dłoni lub robota. Otrzymane ciasto dzielimy na 3 równie części.
- Formę 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią pierwszą część ciasta. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy 15 minut. Tak samo postępujemy z kolejnymi porcjami ciasta.
Krem budyniowy
- Około 600 ml mleka wlewamy do rondelka, dodajemy cukier i zagotowujemy, co jakiś czas mieszając. Do 200 ml mleka wsypujemy budynie oraz mąkę, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Kiedy mleko zacznie się gotować, wlewamy mieszankę i energicznie mieszając, podgrzewamy do uzyskania gęstego budyniu. Ugotowany budyń przelewamy do miseczki, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.
- Miękkie masło ucieramy ze szczyptą soli na jasną i puszystą masę. Zmniejszamy obroty na małe i stopniowo dodajemy po łyżce budyniu, miksujemy do uzyskania gęstego kremu.
Polewa
- Śmietankę kremówkę łączymy w kąpieli wodnej z czekoladą. Mieszamy do uzyskania jednolitej polewy.
Ciasto miodownik wykonanie
- Pierwszy blat miodowy smarujemy powidłem śliwkowym, a na nim rozprowadzamy połowę kremu. Przykrywamy drugim blatem miodowym, który również smarujemy powidłem i wykładamy pozostały krem.
- Na wierzch kładziemy ostatni blat miodowy, a na nim rozprowadzamy przygotowaną polewę czekoladową. Ciasto dekorujemy posiekanymi orzechami.