Miodownik

Miodownik

Miodownik to pyszne, kruche ciasto miodowe, które składa się z blatów miodowych, kremu budyniowego oraz powideł śliwkowych. Całość wykończona jest polewą czekoladową z dodatkiem posiekanych orzechów.



Ciasto miodownik to jedno z najpopularniejszych ciast, które pieczemy na Święta. Nazwa ciasta wywodzi się z tego, że do kruchych blatów dodajemy miodu. Ciasto po upieczeniu potrzebuje trochę czasu, by zmiękło, po chwili leżakowania smakuje najlepiej.

Ciasto miodownik to pyszne ciasto na święta, sylwestra, a także inne okazje w ciągu roku. Jest przepyszne, naprawdę łatwe w przygotowaniu i długo zachowuje swoją świeżość.

MIODOWNIK – PRZEPIS

Składniki

BLATY MIODOWE

  • 500 g mąki tortowej
  • 130 g cukru pudru
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 200 g masła
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

KREM

  • 200 g masła
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 60 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 800 ml mleka
  • szczypta soli

DODATKOWO

  • 300 g powideł śliwkowych
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • garść posiekanych orzechów


Przygotowanie

Blaty miodowe

  • Do miski wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy żółtka, pokrojone w kostkę zimne masło, cukier puder, proszek do pieczenia oraz płynny miód. Całość zagniatamy na gładkie i jednolite ciasto za pomocą dłoni lub robota. Otrzymane ciasto dzielimy na 3 równie części.
  • Formę 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią pierwszą część ciasta. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy 15 minut. Tak samo postępujemy z kolejnymi porcjami ciasta.

Krem budyniowy

  • Około 600 ml mleka wlewamy do rondelka, dodajemy cukier i zagotowujemy, co jakiś czas mieszając. Do 200 ml mleka wsypujemy budynie oraz mąkę, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Kiedy mleko zacznie się gotować, wlewamy mieszankę i energicznie mieszając, podgrzewamy do uzyskania gęstego budyniu. Ugotowany budyń przelewamy do miseczki, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.
  • Miękkie masło ucieramy ze szczyptą soli na jasną i puszystą masę. Zmniejszamy obroty na małe i stopniowo dodajemy po łyżce budyniu, miksujemy do uzyskania gęstego kremu.

Polewa

  • Śmietankę kremówkę łączymy w kąpieli wodnej z czekoladą. Mieszamy do uzyskania jednolitej polewy.


Ciasto miodownik wykonanie

  • Pierwszy blat miodowy smarujemy powidłem śliwkowym, a na nim rozprowadzamy połowę kremu. Przykrywamy drugim blatem miodowym, który również smarujemy powidłem i wykładamy pozostały krem.
  • Na wierzch kładziemy ostatni blat miodowy, a na nim rozprowadzamy przygotowaną polewę czekoladową. Ciasto dekorujemy posiekanymi orzechami.


Miodownik
Miodownik przepis
ciasto miodowe
Miodownik z powidłami


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 1 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

dwadzieścia + pięć =