Klopsiki duszone w młodej kapuście

Klopsiki duszone w młodej kapuście

Klopsiki w młodej kapuście

Klopsiki duszone w młodej kapuście to bardzo smaczne danie z patelni. Warto je przygotować, póki trwa sezon na młodą kapustę. Danie to smakuje naprawdę świetnie, polecam serwować je z młodymi ziemniaczkami i koperkiem. W naszym domu to jedno z ulubionych dań sezonowych.



Pulpeciki z tego przepisu wychodzą bardzo soczyste i mięciutkie a młoda kapusta aromatyczna i delikatna. Całość smakuje naprawdę rewelacyjnie.

Na moim blogu znajdziecie już przepis na klopsiki w młodej kapuście, do którego wypróbowania Was również zachęcam. Przepisy nieco się od siebie różnią, dlatego też polecam wypróbować oba!

PRZEPIS NA KLOPSIKI DUSZONE W MŁODEJ KAPUŚCIE

Składniki

  • 400 g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 200 ml bulionu
  • 200 g pomidorów z puszki
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej
  • kilka gałązek świeżego koperku
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru


Wykonanie

  • Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą, szczyptę soli, pieprzu oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
  • Na talerz przekładamy odrobinę mąki. Z doprawionego mięsa formujemy kotleciki, obtaczamy w mące i odkładamy na deskę. 
  • Patelnię z olejem rozgrzewamy, przekładamy przygotowane kotleciki i obsmażamy z obu stron na rumiano. 
  • Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Na osobnej patelni rozgrzewamy odrobinę masła, przekładamy pokrojoną cebulę i podsmażamy. 
  • Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, przekładamy do duszącej się cebuli. Całość razem podsmażamy kilka minut.
  • Kapustę obieramy z wierzchnich liści, a następnie szatkujemy nożem lub za pomocą mandoliny. Kapustę przekładamy na patelnię z cebulą i marchewką, zalewamy bulionem i dusimy przez 5-7 minut. Po czasie dodajemy zblenowane pomidory z puszki oraz przyprawy: paprykę słodką, paprykę ostrą, sól, pieprz oraz szczyptę cukru. Całość dokładnie mieszamy.
  • Na patelnię przekładamy usmażone klopsiki, przykrywamy pokrywką i razem dusimy około 20 minut. Na końcu danie dekorujemy świeżym koperkiem.


Klopsy duszone w młodej kapuście
Klopsy w młodej kapuście
Klopsiki na młodej kapuście


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

trzy × cztery =